Μοναξιά: Πως αυξάνει την εγωκεντρισμό

16-06-2017

Πολλοί άνθρωποι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στη μοναξιά. Για ορισμένους μάλιστα η μοναξιά είναι τρόπος ζωής. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η μοναξιά αυξάνει τον εγωκεντρισμό που με τη σειρά του  αυξάνει κι ακόμα περισσότερο τη μοναξιά.

Ερευνητές από το Κέντρο Γνωσιακής και Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Chicago στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τυχαίο δείγμα 229 ατόμων, 50-68 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology.
Ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Κατσιόπο και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η μοναξιά αύξανε τον εγωκεντρισμό, αλλά και ο εγωκεντρισμός αύξανε επίσης τη μοναξιά, δημιουργώντας έτσι πιο εύκολα σε έναν άνθρωπο το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.

Προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών έχουν δείξει ότι διεθνώς το 35-50% των ανθρώπων παραπονιούνται πως νιώθουν μοναξιά συνεχώς ή συχνά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα και έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας.

Από το 2006 ο Δρ Κατσιόπο προωθεί μια εξήγηση της μοναξιάς που βασίζεται στην Εξελικτική Ψυχολογία. Σύμφωνα με τη θεωρία του ίδιου και της συζύγου του Στεφανί Κατσιόπο, επίκουρης καθηγήτριας Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, η μοναξιά εξελίχθηκε στους ανθρώπους ως το ψυχικό ισοδύναμο του σωματικού πόνου. Όπως ο πόνος προειδοποιεί τους ανθρώπους για κάποια βλάβη στο σώμα τους που χρειάζεται προσοχή, έτσι και η μοναξιά προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κοινωνικές σχέσεις από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τον Κατσιόπο «οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε τόσο ισχυρό είδος εν μέρει χάρη στην αμοιβαία βοήθεια και προστασία και τις αντίστοιχες προσαρμογές στον εγκέφαλό τους στο πλαίσιο των κοινωνικών αλληλεπιδράσεών τους. Όταν, όμως, δεν έχουμε αμοιβαία βοήθεια και προστασία, είναι πιθανότερο να εστιασθούμε στα δικά μας συμφέροντα και στην ατομική ευτυχία μας. Έτσι, γινόμαστε πιο εγωκεντρικοί».

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, στη σύγχρονη κοινωνία ο εγωκεντρισμός μπορεί βραχυπρόθεσμα να προστατεύσει τους μοναχικούς ανθρώπους, αλλά σε βάθος χρόνου συσσωρεύονται οι επιζήμιες επιπτώσεις της μοναξιάς, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευτυχία ενός ανθρώπου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Όσοι τραβούν πολλές selfies έχουν μεγαλύτερη τάση στην μοναξιά
Μοναξιά: Κάνει το κρυολόγημα ακόμα χειρότερο