Γιατί πρέπει να βουρτσίζουμε και τη γλώσσα μας;

Είναι μια συνήθεια που την έχουν πολύ λίγοι. Όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, βουρτσίζουν και τη γλώσσα τους. Οι ειδικοί όμως λένε πως αυτή τη συνήθεια θα έπρεπε να την υιοθετήσουμε όλοι. Μάλιστα, μας δίνουν και τους λόγους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στο στόμα μας ζουν πάνω από 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Η γλώσσα λειτουργεί σαν σφουγγάρι για τα μικρόβια. Αν και δεν είναι όλα απειλητικά για την υγεία, όταν τα επικίνδυνα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στην επιφάνειά της, μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρεις λόγοι για τους οποίους πρέπει να βουρτίζετε και τη γλώσσα σας;

1. Αλλοίωση γεύσης
Όταν δεν βουρτσίζετε τη γλώσσα, δημιουργείται στην επιφάνεια μια επίστρωση από βακτήρια, υπολείμματα τροφών και νεκρά κύτταρα, τα οποία εμποδίζουν την αίσθηση της γεύσης. Όταν απαλλάξετε τη γλώσσα σας από όλα αυτά, θα επανέλθει και η γεύση.

2. Δυσοσμία στόματος
Η κακή αναπνοή είναι το βασικότερο πρόβλημα για κάποιον που δεν βουρτσίζει τη γλώσσα του. Αυτό οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων τα οποία συνήθως «κρύβονται» στο πίσω μέρος της γλώσσας. Είναι σημαντικό λοιπόν να βουρτσίζετε τη γλώσσα σας βάζοντας την οδοντόβουρτσα ή το ειδικό εργαλείο για τον καθαρισμό της γλώσσας όσο πιο πίσω γίνεται.

3. Περιοδοντική νόσος
Η υπερβολική συγκέντρωση βακτηρίων στη γλώσσα μπορεί να έχει επιπτώσεις στα δόντια όπως ουλίτιδα ή φλεγμονή στα ούλα, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Εκτός της απώλειας δοντιών, που είναι ένας σημαντικός κίνδυνος, η περιοδοντική νόσος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και αποβολής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δεν μπορείτε να σταματήσετε να ροχαλίζετε; Μπορεί να έχετε μεγάλη γλώσσα
Μπορεί όντως να … «μαλλιάσει» η γλώσσα μας;

In this article