Στρες: Η γιόγκα και ο διαλογισμός αντιστρέφουν τις συνέπειες του

20-06-2017

Στην Ελλάδα σήμερα το άγχος και το στρες περισσεύουν και όλοι τρέχουν για να ανταποκριθούν στις αμέτρητες οικονομικές τους υποχρεώσεις που κάνουν την διαβίωση τους δύσκολη. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως το στρες μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν πως αυτές οι συνέπειες μπορεί να αντιστραφούν με γιόγκα και διαλογισμό. Πως; Αντιστρέφουν τις μοριακές βλάβες του στρες στο DNA που έχει προκαλέσει το στρες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Coventry στην Βρετανία, ανακάλυψαν πως όσοι εφαρμόζουν αυτές τις τεχνικές παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή ενός μορίου που λέγεται πυρηνικός παράγων κάππα-Β (NF-kB) και ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων.

Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα στρεσογόνος γεγονός, ο εγκέφαλός του ενεργοποιεί μια αλληλουχία βιολογικών μηχανισμών για να μπορέσει να διαχειριστεί το στρες. Η ενεργοποίηση αυτή οδηγεί στην παραγωγή του NF-kB, το οποίο παράγει κυτταροκίνες, δηλαδή μία ομάδα μορίων που προκαλούν φλεγμονή.

Η αντίδραση αυτή είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση του στρεσογόνου γεγονότος, αλλά όταν η φλεγμονή στον οργανισμό είναι μονίμως αυξημένη (δηλαδή χρονία) αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εκδηλώσεως σοβαρών νοσημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, ενώ η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Immunology, έδειξε ότι η γιόγκα και οι άλλες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να αντιστρέψει τις μοριακές αντιδράσεις στο στρες.

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαύουν ήδη τα οφέλη των τεχνικών αυτών, αλλά αυτό που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτά αρχίζουν σε μοριακό επίπεδο και ότι μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο λειτουργίας του γενετικού κώδικα, δηλαδή του DNA τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ιβάνα Μπούριτς.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στα στοιχεία 18 προγενέστερων, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 846 εθελοντές οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε αναλυτικές γενετικές εξετάσεις.

Το γενικό συμπέρασμα των μελετών αυτών ήταν ότι η ενασχόληση με τεχνικές χαλάρωσης μας επηρεάζει βαθιά και ουσιαστικά, και ότι οι αλλαγές που προκαλούνται σε μοριακό επίπεδο μπορεί να δρουν προστατευτικά έναντι πολλών και σοβαρών ασθενειών – κάτι το οποίο πρέπει να τεκμηριωθεί σε μεγάλες, καλοσχεδιασμένες μελέτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Στρες: Αυτό είναι το πιο αγχωτικό επάγγελμα
Στρες: Πως το χρόνιο άγχος και το στρες παχαίνει