Ο χρόνος δεν γιατρεύει την πληγωμένη καρδιά

20-06-2017

Μου ράγισε την καρδιά λέει η γνωστή έκφραση και πρόσφατη έρευνα είχε δείξει πως η καρδιά μπορεί όντως να ραγίσει και να δημιουργήσει προβλήματα υγείας στο μέλλον. Τώρα Σκωτσέζοι επιστήμονες βρήκαν πως παρά περί του αντιθέτου προτροπές, ο χρόνος δεν γιατρεύει την ραγισμένη καρδιά.

Όπως έχουν δείξει μελέτες, μεταξύ του 3-17% των ατόμων που έχουν εμφανίσει το λεγόμενο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, πεθαίνουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση τους.
Το σύνδρομο αυτό έχει αιτία μια απρόσμενη, συγκλονιστική είδηση, θετική ή αρνητική, η οποία προκαλεί σπασμό μιας μεγάλης ή μικρής καρδιακής αρτηρίας και εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος προς τον καρδιακό μυ. Ο σπασμός θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την υγεία της καρδιάς, αλλά απειλεί και τη ζωή.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Άμπερντην της Σκωτίας μελέτησαν 52 ασθενείς, μεταξύ 28 και 87 ετών, οι οποίοι έπασχαν από το λεγόμενο ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Metin Avkiran: «Η έρευνα έδειξε ότι κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι εμφανίζουν το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, παρουσιάζουν ανωμαλίες στην λειτουργία της καρδιάς για διάστημα έως και τέσσερις μήνες μετά. Το ανησυχητικό είναι πως οι καρδιές αυτών των ασθενών δείχνουν σαν να είναι τραυματισμένες, με την πλήρη αποκατάσταση να καθυστερεί περισσότερο ή να μην μπορεί να επέλθει με την απλή ιατρική φροντίδα». Ο ίδιος συνέχισε, τονίζοντας: «Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν επειγόντως νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες για αυτήν την καταστροφική πάθηση».

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Dana Dawson, σχολίασε: «Πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι με το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αναρρώνουν πλήρως, χωρίς καμία ιατρική παρεμβολή. Τώρα, βλέπουμε πως αυτή η ασθένεια έχει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα καταστρεπτικά στις καρδιές των ασθενών».

Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεταξύ του 3-17% των ατόμων που έχουν εμφανίσει το σύνδρομο πεθαίνουν μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση τους.

Ακόμα, οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο, καθώς στο 90% των περιπτώσεων το εμφανίζουν γυναίκες. Ακόμα, περαιτέρω έρευνες αναμένεται να δείξουν αν την ανάπτυξη του συνδρόμου μπορεί να είναι κληρονομική.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κι όμως! Η καρδιά «σπάει» και από χαρά
Έτσι γίνεται η καρδιά μετά από μακροχρόνια χρήση κοκαΐνης (βίντεο)