“Αγώνας ιστιοπλοΐας για νέους άνω των 70 με άρωμα Ικαρίας” συνέντευξη με τον ψυχίατρο Χριστόδουλο Ξενάκη

21-06-2017

Είσθε πάνω από 70 χρόνων αγαπάτε τη ζωή, έχετε ενδιαφέροντα, σας αρέσει η θάλασσα και γνωρίζετε να ιστιοπλοείτε; Εάν συντρέχουν όλα αυτά τότε θα πρέπει να μάθετε για την ΙKARIA SENIOR REGATTA που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος από τις 18 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στην Ικαρία. Εκεί, βετεράνοι της ιστιοπλοΐας, μαζί με φίλους συντρόφους και οικογένειες, έχουν δώσει ραντεβού για το πρώτο ιστιοπλοϊκό αγώνα που περιλαμβάνει τη διαδρομή από Ικαρία προς Πάτμο – Σάμο- Φούρνοι και επιστροφή στην Ικαρία. Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος,  συμμετέχουν και συνεργάζονται, η Εταιρία Ικαριακών Μελετών ο Ναυτικός Όμιλο Ικαρίας, ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου, και οι δήμοι Ικαρίας, Σάμου & Φούρνων, ενώ όλη η διοργάνωση θα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου & τουΥπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας, ο ιδρυτής της εταιρείας Ικαριακών Μελετών και ψυχίατρος Ικαριώτης Χριστόδουλος  Ξενάκης, ο οποίος στην ηλικία των 80 χρόνων, με την εμπειρία της ζωής αλλά και της άσκησης επί δεκαετίων της ψυχιατρικής, μίλησε στο Healthview, για το κλειδί της μακροζωίας των Ικαριωτών, αλλά και όλων των ανθρώπων που παραμένουν υγιείς δραστήριοι και δημιουργικοί, χωρίς η ηλικία να στέκεται εμπόδιο στο να ζουν και να χαίρονται.

«Σε ότι ηλικία και εάν είσαι αυτό που έχει σημασία στη ζωή, λέει ο κος Ξενάκης, είναι να βάζεις στόχους. Να στοχεύεις αυτό που δε μπορείς να φτάσεις. Αυτό, δεν είναι μυστικό αλλά μια πολύ απλή διαδικασία, που σε κρατάει δυνατό και σε εγρήγορση». Επίσης, συμπληρώνει ο κος Ξενάκης, μην αφήνεις κανένα και τίποτε, να σε περιορίζει και να «μικραίνει» τις φιλοδοξίες σου.

Έπειτα από μία γεμάτη επαγγελματική ζωή κάπου εκεί γύρω στα 75 του χρόνια και αφού μεγάλωσε και αποκατάστησε παιδιά και εγγόνια, αποφάσισε να επενδύσει σε αυτό που τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Αγόρασε ένα μικρό σκαφάκι και ξεκίνησε να οργώνει το Αιγαίο.

«Την ευτυχία που νιώθω στο τιμόνι του σκάφους, ακόμη και όταν έπεσα πάνω σε φουρτούνες και κινδύνεψα και πάλεψα για να μη χαθώ, δεν τις χαρίζω σε κανένα».

Η ιδέα της Regatta βγήκε από αυτήν ακριβώς την επιθυμία, ή την επιτακτική ανάγκη της μη παραίτησης. Στην αρχή, λέει ο κος Ξενάκης η ιδέα φαινόταν αδύνατη στο να πραγματοποιηθεί, «όταν όμως τη μοιράστηκα με έναν άλλο φίλο της θάλασσας, ο οποίος ήταν πιο ακόμη πιο ψηλός από μένα, ακόμη πιο αεικίνητος και επί πλέον 6 χρόνια μεγαλύτερος, μου είπε, «πάμε, είμαι και εγώ μέσα», έπειτα και άλλοι, όλο και περισσότεροι γνωστοί και άγνωστοι, είπαν ότι θέλουν να συμμετέχουν, οπότε  κατάλαβα ότι ο στόχος ήταν απολύτως εφικτός».

Τώρα θέλουμε να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους από το εξωτερικό. Να γίνει γνωστό ότι στην Ικαρία, που δεν έχουμε ακόμη αξιωθεί να φτιάξουμε ένα μουσείο για τον Ίκαρο, τον οποίο γνωρίζουν όλοι οι ξένοι, λέει ο κος Ξενάκης, θα γίνεται κάθε χρόνο αυτός ο αγώνας,  ελπίζοντας να καθιερωθεί ως ετήσιο γεγονός των βετεράνων Ιστιοπλόων.

Ρωτώντας τον κο Ξενάκη τι σχέση έχει η αυτογενής εξάσκηση, η μέθοδος ψυχανάλυσης του Ι.H. Schultz, την οποία εξάσκησε και συνεχίζει να εξασκεί, με την ιστιοπλοΐα απάντησε:

« Η αυτογενής εξάσκηση ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν άγχος, κεφαλαλγίες και διάφορα άλλα προβλήματα πλην σοβαρών και χρόνιων σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Εάν κάνουν τις απαραίτητες συνεδρίες θα μπορούν να νιώσουν καλύτερα και να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη επίγνωση και ηρεμία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι μία μορφή νοητικής και σωματικής άσκησης,  όπως είναι και η γιόγκα που αποσκοπεί στην αυτοσυγκέντρωση και στηρίζεται στους νόμους και στους κανόνες της αυθυποβολής.

Η ιστιοπλοΐα όμως περισσότερο, έρχεται ως απάντηση στη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους στη χώρα μας. Στην Ελλάδα «τους ανθρώπους όταν μεγαλώνουν, τους θέλουμε στο περιθώριο, ήσυχους και αθόρυβους χωρίς ευκαιρίες χωρίς χαρές χωρίς προκλήσεις χωρίς επιθυμίες. Εγώ αρνούμαι να καθίσω ήσυχος στη γωνιά μου και δεν είμαι μόνος υπάρχουν πολλοί σαν εμένα».

Είναι τυχαίο που την ιδέα αυτή την είχε ένας ψυχίατρος  και δη Ικαριώτης, ρωτήσαμε τον κο Ξενάκη, μιας και το νησί είναι γνωστό, πως οι κάτοικοι του, έχουν μία ιδιαίτερη φήμη στο εξωτερικό για τη νοοτροπία τους και τις αντοχές τους; Προτίμησε να απαντήσει με «μία από τις θαλασσινές εμπειρίες του».

«Ένα καλοκαίρι, είχα ταλαιπωρηθεί από ένα δυνατό μπουρίνι που με είχε βρει στη θάλασσα. Βροχές, αέρας, αστραπές νόμιζα ότι θα τελείωνα… Όταν βγήκα κατάκοπος σε ένα λιμανάκι κάπου στον ‘Αη Στράτη,  κανείς δεν πίστευε στο μικρό καφενεδάκι που είχα βρει καταφύγιο, ότι είχα φτάσει μόνος μου με τέτοιο καιρό. Ήξεραν ότι θα ερχόταν ένας γιατρός και  δεν πίστευαν όταν με είδαν, ότι  οδηγούσα εγώ, μόνος μου το σκάφος. Με κοίταζαν από πάνω μέχρι κάτω, ώσπου στο τέλος με ρώτησαν:

 Και τι γιατρός είπαμε ότι είσαι; Ψυχίατρος απάντησα. Αα έτσι εξηγείται, μου απάντησαν, τώρα καταλάβαμε…!!!»

Και φυσικά regatta χωρίς βραβείο δε γίνεται. Η έμπνευση και πάλι από την Ιστορία, γιατί όταν έχεις γεννηθεί στο νησί που πέταξε ο Ίκαρος και αγαπάς αυτόν τον τόπο με όλη σου την ψυχή, εκεί στρέφεσαι όταν θέλεις να είσαι επίκαιρος και καίριος. Το “Χρυσό Κύπελλο του Νέστορα”, (αντίγραφο του πρωτοτύπου που βρήκε ο Σλήμαν και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο)  ειδική παραγγελία με τη φροντίδα του κου Ξενάκη, είναι το βραβείο που θα πάρει αυτός που θα τερματίσει πρώτος αλλά και ένα δεύτερο για το  γηραιότερο που θα τερματίσει. Σύμφωνα με τον Όμηρο, λέει ο κος Ξενάκης, το κύπελλο του Νέστορα, όταν ήταν γεμάτο κρασί μόνο ο Νέστορας μπορούσε να το σηκώσει. Με αυτό τον τρόπο ο ποιητής, εξομοίωνε τον γηραιό Νέστορα στη ρώμη με τους νεώτερους από αυτόν συμπολεμιστές του. Η ομηρική έκφραση μάλιστα φέρεται να είναι η εξής: «Νέστωρ δ’ ο γέρων αμογητί άειρεν», δηλαδή, «ο Νέστορας όμως ο γέροντας το σήκωσε (το κύπελλο) χωρίς κόπο»!

Για όλους εσάς που ενδιαφέρεσθε να συμμετέχετε στον  ιστιοπλοϊκό αγώνα μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίεςν στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί, ειδικά για την IKARIA SENIOR REGATTA: http://www.ikaria-senior-regatta.com/