Θηλασμός: Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού

23-06-2017

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι ο θηλασμός έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό. Για το μωρό για παράδειγμα το μητρικό γάλα έχει ανεκτίμητη αξία. Για την μητέρα πάλι, ο θηλασμός σύμφωνα με έρευνες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Τώρα όμως μια νέα έρευνα δείχνει πως ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στην Κίνα και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 290.000 γυναίκες με μέση ηλικία 51 ετών. Σχεδόν όλες ήσαν μητέρες και καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ στο διάστημα μίας οκταετίας καταγράφηκαν 16.671 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, καθώς και 23.983 περιστατικά εγκεφαλικών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.
Όπως έδειξαν αυτά, σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, όσες είχαν θηλάσει, είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα για καρδιοπάθεια και 8% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Όσες μητέρες είχαν θηλάσει τα μωρά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια, είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 17% για εγκεφαλικό. Κάθε πρόσθετο εξάμηνο θηλασμού σχετιζόταν με 4% μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος και 3% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα από το θηλασμό, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) μετά την εγκυμοσύνη.

Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα οφέλη του θηλασμού επεκτείνονται επίσης σε βάθος χρόνου, καθώς οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους, έχουν περίπου 10% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού στα επόμενα χρόνια.

Αν και δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, η επικεφαλής της έρευνας Σέιν Πίτερς λέει πως χάρη σε αυτόν αποκαθίσταται ταχύτερα και καλύτερα ο μεταβολισμός της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη της. Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει δραματικά τον γυναικείο μεταβολισμό, καθώς χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για τις ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου της. Ο θηλασμός πιθανώς βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα αυτό το πρόσθετο λίπος, όταν πια δεν χρειάζεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν τα μωρά τους αποκλειστικά, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Θηλασμός: Μειώνει τον πόνο μετά την καισαρική
Θηλασμός: Πως προστατεύει τα παιδιά από διαβήτη