Στρες: Πως μας προκαλεί πονοκέφαλο

27-06-2017

Δεν είναι δύσκολο στις ημέρες και μας ειδικά στη χώρα  μας να βρει κάποιος έναν άνθρωπο με στρες. Οι οικονομικές υποχρεώσεις, η οικονομική κρίση και το άγχος να τα βγάλουμε καθημερινά πέρα έχει ανεβάσει τα επίπεδα του στρες στο κόκκινο. Αυτό, μπορεί να μας φέρνει πιο συχνά και πονοκεφάλους σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων.

Ερευνητές από την Νευρολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινήτειου Νοσοκομείου μελέτησαν 5.988 προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου. Από αυτές, 906 άτομα καταγράφηκαν με προεξάρχον το σύμπτωμα της κεφαλαλγίας. Η πλειοψηφία στο δείγμα ήταν γυναίκες (2:1).

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως ήταν ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας και ακολουθούσαν με μικρότερη συχνότητα η ημικρανία, η αθροιστική κεφαλαλγία και η κεφαλαλγία χωρίς ειδικούς χαρακτήρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συχνότερη διάγνωση στις γυναίκες ήταν της κεφαλαλγίας τύπου τάσης σε ποσοστό (42,9%) και ακολουθούσε η ημικρανία σε ποσοστό (22,49%). Στους άνδρες συχνότερη ήταν η κεφαλαλγία τύπου τάσης σε ποσοστό (42,07%), ενώ δεύτερη κατά συχνότητα ήταν η κεφαλαλγία χωρίς ειδικούς χαρακτήρες σε ποσοστό (16,5%).
Επιπλέον, το 83,3% ανέφερε ότι έκανε κατάχρηση φαρμάκων (λήψη για περισσότερες από 15 συνολικά ημέρες το μήνα), κυρίως απλών αναλγητικών (84,70%), αντιημικρανικών (10,7%), αντικαταθλιπτικών (2%), χωρίς ύφεση της κεφαλαλγίας (49,20%). Επίσης, σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς απάντησαν ότι δεν λαμβάνουν προφυλακτική αγωγή.

Το 93,3% των ασθενών με κεφαλαλγία τάσης και το 90% με ημικρανία ανέφεραν ότι τα επεισόδια κεφαλαλγίας εκλύονται κατόπιν έντονου στρες.
Συγκεκριμένα ανάλογα με τον τύπο πονοκεφάλου το στρες συνέβαλε ως εξής:
Στο 93,01% με κεφαλαλγία τάσης, στο 90,16% με ημικρανία, στο 66,67% με αθροιστική κεφαλαλγία και στο 81,44% με NOS (nototherwisespecified: κεφαλαλγία χωρίς ειδικούς χαρακτήρες).

Αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης οι ερευνητές ανέφεραν ότι μεταξύ των πολλαπλών προδιαθεσικών παραγόντων που έχουν ενοχοποιηθεί για την κεφαλαλγία τάσης, όπως ακατάλληλα γεύματα, διαταραχές του ύπνου, ελλιπής σωματική άσκηση, το στρες είναι ο πιο κοινός, αλλά η σχέση αιτίου/αιτιατού δεν είναι σαφής.
Παρόλα αυτά, τόνισαν, ότι η παρούσα μελέτη έγινε σε ασθενείς που προσήλθαν στο χώρο των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), τα οποία εστιάζουν κυρίως στην αρχική εκτίμηση των ασθενών, τη διάκριση μεταξύ πρωτοπαθούς – δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας και όπου υπάρχει αμφιβολία ή νευρολογικό έλλειμμα συνιστάται περαιτέρω νευροαπεικονιστικός έλεγχος και εισαγωγή σε νευρολογικό τμήμα για διερεύνηση.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν όσους υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους να μιλήσουν με ένα ειδικό ο οποίος και θα τους συστήσει του τρόπους αντιμετώπισης, καθώς η υπερβολική χρήση αναλγητικών συνήθως επιδεινώνει τον πονοκέφαλο. Όπως λένε, οι συχνοί πονοκέφαλοι δυσκολεύουν τη ζωή του πάσχοντα και καταστρέφουν την ποιότητα ζωής του. Και δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 5 ενήλικους υποφέρουν από καθημερινούς πονοκεφάλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πονοκέφαλος: Τρεις ασυνήθιστοι λόγοι που τον προκαλούν
Πονοκέφαλος: Χτυπά περισσότερο τις γυναίκες