“Αυτά είναι τα προβλήματα, που πρέπει επειγόντως να λύσουμε” άρθρο του Γιάννη Δαγρέ μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

27-06-2017

Οι αναλύσεις για τις ανατροπές και τις απώλειες περισσεύουν μετά τις εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) το προηγούμενο Σάββατο. Η επόμενη Διοίκηση του ΠΦΣ έχει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, τα οποία χρονίζουν ή είναι και επείγοντα, και απαιτούν λύσεις.

Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κίνησή μας «Νέος Δρόμος» επιτρέψτε μου να απευθύνω τις ευχαριστίες μας στους εκλέκτορες για την εκλογή μας και να επαναλάβω τη θέση μας ότι η διαδικασία της εκλογής, με μόλις 178 αντιπροσώπους  – σε σύνολο σχεδόν 10.000 φαρμακοποιών – πρέπει να εξελιχθεί και να ισχυροποιηθεί δίνοντας απάντηση σε οποιαδήποτε σχόλια περί αδιαφάνειας.

Επιστρέφοντας στα προβλήματα θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε πρώτα από όλα έμφαση στο θέμα της εκτέλεσης και αποζημίωσης συνταγών με ιατροτεχνολογικά υλικά. Και αυτό δεν έχει σχέση μόνο με τη διευκόλυνση της δουλειάς μας, αλλά και με την εξυπηρέτηση των  ανθρώπων που μας εμπιστεύονται στο φαρμακείο μας. Και αυτό έχει χοντρικά δύο σκέλη:

1) Την αντισυμβατική καθυστέρηση πληρωμής μας, πολλούς μήνες μετά την ανώτατη προθεσμία πληρωμής που ορίζεται στις εξήντα (60) ημέρες, έστω και αν προστεθεί σε αυτό και η παράταση των όχι πάνω από τριάντα (30) ημερών που προβλέπεται, σε περίπτωση αντικειμενικών δυσχερειών.

2) Τα σοβαρά προβλήματα τόσο στην εκτέλεση όσο και στην αποπληρωμή των Γνωματεύσεων που οφείλονται σε μια σειρά λόγους που δεν έχει σημαία να τους αναφέρουμε αναλυτικά. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε την απουσία αυτόματων ηλεκτρονικών απαγορεύσεων (οι λεγόμενοι «κόφτες»), από την αρχή, δηλαδή από τη συνταγογράφηση, αλλά και το προβληματικό νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε άδικες περικοπές Γνωματεύσεων από συναδέλφους, εκ των υστέρων.

Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα συνταγογράφησης και εκτέλεσης για τα ιατροτεχνολογικά υλικά, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπως ισχύει και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων.

Οι λύσεις που αναζητούνται είναι τεχνικές και νομικές, αλλά η απόφαση που θα μας οδηγήσει στη λύση πρέπει να είναι πολιτική και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην πολιτική ηγεσία. Και για να φτάσουμε στη λύση με το βέλτιστο τρόπο χρειάζεται και παρουσία φαρμακοποιών κατά την υλοποίηση, που θα δίνουν την κατεύθυνση στους προγραμματιστές πώς να φτιάξουν μία απλή και φιλική στη λειτουργία της ηλεκτρονική πλατφόρμα, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν τα περισσότερα περιττά βήματα κατά την εκτέλεση και την υποβολή και αργότερα την εκτέλεση των συνταγών μέσω των προγραμμάτων Φαρμακείων και μόνο.

Επιπροσθέτως χρειαζόμαστε έναν ολοκληρωμένο τιμοκατάλογο ιατροτεχνολογικών υλικών, ενσωματωμένο σε αυτό το νέο σύστημα συνταγογράφησης και με διατιμημένες όλες τις τιμές τόσο στο λιανικό όσο και στο χοντρικό σκέλος τους και ένα προληπτικό ηλεκτρονικό σύστημα που θα απαγορεύει τη συνταγογράφηση Γνωματεύσεων με λάθη, αλλά και ένα επίσημο, απλό και λιτό κείμενο με το τι πρέπει να προσέχουν οι συνάδελφοι σε μία Γνωμάτευση ώστε αυτή να θεωρείται ορθώς εκτελεσμένη.

Σε «δεύτερο πλάνο», η Διοίκηση του ΠΦΣ, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα  της συνεχούς μείωσης των τιμών φαρμάκων, χωρίς όμως την αντίστοιχη μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης της Ελλάδας, που οδηγεί σε αναγκαστικά στον κανιβαλισμό τιμών και μεριδίων από νεότερα φάρμακα σε βάρος των υπολοίπων. Είναι ένα θέμα που παραμένει δυσεπίλυτο και προοιωνίζεται ένα προβληματικό μέλλον για την εξέλιξη της φαρμακευτική δαπάνης και το τι αυτή θα αφορά, με σημαντικές παρενέργειες στην εν γένι αγορά και στην τσέπη των ασθενών, πέρα από την – κατά γενική ομολογία – σπατάλη. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμ. Δαπάνης του Υπ. Υγείας πρέπει να είναι ουσιαστική και στην κατεύθυνση της ανάδειξης των προβλημάτων στην πορεία για λύσεις

Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι η οργάνωση της Διά Βίου Εκπαίδευσης των φαρμακοποιών και της εφαρμογής νέων υπηρεσιών και επέκτασης των υπαρχουσών από τα Φαρμακεία, με αναγνωρισμένο, τυποποιημένο, μαζικό και μεθοδικό τρόπο. Έχει γίνει γενναία και φιλότιμη προσπάθεια, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή…

Τελειώνω σημειώνοντας ότι η κίνησή μας «ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» θα συνεργαστεί με όλους ανεξαιρέτως όσοι συμφωνούμε ότι τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και του ασθενή, είναι πάνω απ΄ όλα και αυτό σκοπεύουμε να το υπηρετούμε συνεχώς.

 

Γιάννη Δαγρές

Εκλεγμένο μέλος ΔΣ του ΠΦΣ