Καλοκαιρινά φρούτα που ωρίμασαν: Έξυπνες λύσεις για να τα αξιοποιήσετε!

27-06-2017

Οι καλοκαιρινοί μήνες φημίζονται για τα φρούτα τους! Πολύ συχνά όμως οι μέρες περνούν και τα τραγανά καλοκαιρινά φρούτα, μετατρέπονται σε μαλακά υπολείμματα στο βάθος του ψυγείου! Τα ώριμα φρούτα είναι πλουσιότερα σε φυσικά σάκχαρα σε σύγκριση με τα άγουρα, γεγονός που τα καθιστά ακαταμάχητα! Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως το γκρέιπ φρουτ ή στα μούρα, η αντιοξειδωτική ικανότητα αυξάνεται. Η βιοδιαθεσιμότητα των φυσικών προστατευτικών ουσιών μεγαλώνει όσο περνούν οι ημέρες, με στόχο να θωρακίσουν όχι μόνο τα φρούτα, αλλά και τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Εάν η λέξη «σάκχαρα» σας τρομάζει, θα πρέπει να θυμάστε πως τα ώριμα φρούτα ναι μεν περιέχουν περισσότερα από αυτά, κάτι τέτοιο όμως σε καμία περίπτωση δεν χαλάει τη διατροφή σας. Με άλλα λόγια η επιπλέον θερμιδική αξία των ώριμων φρούτων, δεν είναι ικανή από μόνη της να σας βγάλει εκτός προγράμματος διατροφής. Επιπλέον, από μελέτες που έγιναν σε ώριμες μπανάνες φάνηκε πως εκείνες επηρεάζουν περισσότερο το ζάχαρο σε σύγκριση με τις άγουρες. Η παρατήρηση αυτή όμως δεν θα πρέπει να προβληματίζει ασθενείς που ελέγχουν το ζάχαρό τους, καθώς τα οφέλη της ώριμης μπανάνας είναι πολύ περισσότερα.

Τα ώριμα καλοκαιρινά φρούτα είναι απολύτως θρεπτικά και αξίζει να ανακαλύψετε εύκολους τρόπους για να τα αξιοποιήσετε στην καθημερινότητά σας!

Ψωμί μπανάνας

Χρησιμοποιήστε πολτό από ώριμες μπανάνες για να ετοιμάσετε ένα ψωμί, ή καλύτερα ένα κέικ. Ανακατέψτε αλεύρι με λίγο βούτυρο, αυγά, τις μπανάνες, μπέικ πάουντερ, γάλα, γιαούρτι και εκχύλισμα βανίλιας. Τρώγεται καλύτερα για πρωινό!

Γουακαμόλε με ακτινίδιο

Το «τζατζίκι» της Λατινικής Αμερικής έχει σαν βάση του το αβοκάντο, το λάιμ, την καυτερή πιπεριά, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Τα ώριμα ακτινίδια του δίνουν μια δροσερή, γλυκιά γεύση, ιδανική για να συνοδεύσει το κρέας, τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Ροδάκινα ντρέσινγκ για σαλάτα

Εάν τα φρούτα σας δεν είναι αρκετά «όμορφα» για να γαρνίρετε τη σαλάτα, ετοιμάστε στο μούλτι ένα ντρέσινγκ από ροδάκινο, ελαιόλαδο, ξύδι και μυερωδικά της αρεσκείας σας. Συνδυάζεται ιδανικά με καρύδια και τυρί!

Crumble με κεράσια

Αρκούν μερικά πολύ απλά υλικά, και ένα φούρνος μικροκυμάτων για να ετοιμάσετε το πιο υγιεινό γλυκό του καλοκαιριού! Σε ένα φλυζτάνι αναμίξετε καλά 10 με 15 κεράσια χωρίς το κουκούτσι, μισό φλυζτάνι βρώμη, 2 κουταλάκια ζάχαρη ή λίγη στέβια, κανέλα, μία πρέζα αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καρύδια και μία κουταλά της σούπας ελαιόλαδο. Ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά και έτοιμο το ατομικό και υγιεινό σας crumble! Σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι.

Φυσικά, οι μαρμελάδες, οι χυμοί, τα smoothies και το γιαούρτι με φρούτα αποτελούν κλασσικές και αγαπημένες λύσεις. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πόσο πολύ αναπολείτε τα καλοκαιρινά φρούτα το χειμώνα, γι αυτό μην αφήσετε κανένα να πάει χαμένο!

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Hermansen K , Rasmussen O, Gregersen S, Larsen S. Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabet Med. 1992 Oct;9(8):73943.

RojasGarbanzo C , Gleichenhagen M , Heller A , Esquivel P , SchulzeKaysers, Schieber A . Carotenoid Profile, Antioxidant Capacity, and Chromoplasts of Pink Guava (Psidium guajava L. Cv. 'Criolla') during Fruit Ripening. J Agric Food Chem. 2017 May 10;65(18):37373747.