Αντισυλληπτική αγωγή: Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας;

30-06-2017

H αντισυλληπτική αγωγή θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους, που αναστέλλουν την έμμηνο ρύση ή περίοδο στις γυναίκες. Τα αντισυλληπτικά, όπως καλούνται για συντομία, αναστέλλουν την παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες, εμποδίζοντας έτσι μία πιθανή εγκυμοσύνη. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι απαραίτητη η χορήγηση χημικών ουσιών με την ονομασία ορμόνες, οι οποίες εμποδίζουν την παραγωγή των ωαρίων. Η πιο γνωστή από τις ορμόνες αυτές είναι η προγεστίνη.

Διατροφή και αντισυλληπτική αγωγή

Πολλές φορές οι γυναίκες λαμβάνουν τα αντισυλληπτικά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρακτική που θεωρείται ασφαλής εφ’ όσον υπάρχει η καθοδήγηση του ιατρού. Έχετε όμως αναλογιστεί την ενδεχόμενη επίδραση που μία τέτοια συνήθεια έχει στις διατροφικές σας ανάγκες; Από αρχικές επιστημονικές μελέτες διαφαίνεται πως οι πιθανότητες έλλειψης βιταμίνης Β6, φολικού οξέως, ριβοφλαβίνης, βιταμίνης C, σιδήρου και ψευδαργύρου είναι αυξημένες. Παρ’ όλ’ αυτά τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά για προταθεί η αυξημένη κατανάλωση των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλλιπτική αγωγή είναι καλό να καταναλώνουν ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένου των:

  • Ψάρι, κοτόπουλο, σιτηρά ολικής άλεσης, για βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη και ψευδάργυρο.
  • Σκούρα πράσινα λαχανικά και όσπρια, για φολικό οξύ.
  • Μπρόκολο, πιπεριές, φράουλες, πατάτες και εσπεριδοειδή, για βιταμίνη
  • Κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, όσπρια και σκούρα πράσινα λαχανικά, για σίδηρο.

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονισθεί ο ρόλος του φολικού οξέως και τους σιδήρου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, λόγω της σημμετοχής τους στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Χοληστερόλη και αντισυλληπτική αγωγή

Η χρήση φαρμάκων για την αντισύλληψη περιλαμβάνει τη χορήγηση ορμονών, όπως συζητήθηκε και νωρίτερα. Οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι ορμόνες στο σώμα δεν είναι μονόπλευρες. Έτσι έχουν θετική επίδραση στο «γυναικολογικό» σύστημα, αλλά πιθανές παρενέργειες στο δίκτυο της καρδιάς και των αγγείων. Πιο συγκεκριμένα, τα αντισυλληπτικά φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης. Οι γυναίκες με χρόνια χρήση της συγκεκριμένης αγωγής και σχετικό οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους δείκτες αυτούς. Σε περίπτωση υπέρβασης του φυσιολογικού ορίου, ειδική διατροφή ενδέχεται να προταθεί από το γυναικολόγο ή το διαιτολόγο.

Άλλες συμβουλές που καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά είναι η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

 Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Βιβλιογραφία:

Naz F, Jyoti S, Akhtar N, Afzal M, Siddique YH. Lipid profile of women using oral contraceptive pills. Pak J Biol Sci. 2012 Oct 1;15(19):947-50.

CARRIE ARMSTRONG. ACOG Releases Guidelines on Hormonal Contraceptives in Women with Coexisting Medical ConditionsAm Fam Physician. 2007 Apr 15;75(8):1252-1258.

Colorado Sate University. J. Anderson. Fact Sheet No. 9.323. Nutrition & Oral Contraceptives.