Τσίπρας: Δύσοσμες οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από τη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων

30-06-2017

“Δύσοσμες οι αποκαλύψεις που προκύπτουν από τη διερεύνηση των μεγάλων σκανδάλων”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, μετά την αναμενόμενη εποίσκεψή του που είχε αποκαλύψει χθες το healthview.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κυρίω στο θέμα των σκανδάλων και της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, πρόλαβε να καλύψει τον Παύλο Πολάκη για την κόντρα με τους δικαστές ενώ επεσήμανε ότι έχει ξεκινήσει  μια συστηματική προσπάθεια για ενίσχυση του ΕΣΥ με το αναγκαίο προσωπικό. Επίσης τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 έχουν στηριχτεί αθροιστικά, με πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενώ άμεσος στόχος είναι, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2017, να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 περιοχές της χώρας.

Στην ομιλία του, πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Ξανθός σημείωσε πως “καταφέραμε να αντιστρέψουμε την εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας” και είπε ότι αυτή η κυβέρνηση, όταν ανέλαβε, είχε πει ότι θα κάνει τρία σημαντικά πράγματα στην Υγεία: Συγκεκριμένα:

1. Θα αντιμετωπίσει το θέμα του αποκλεισμού των εκατομμυρίων ανασφάλιστων από το ΕΣΥ, κάτι που όπως είπε το έκανε με απόλυτη συνέπεια.

2. Θα στηριχτεί κατά προτεραιότητα το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου ο υπουργός σημείωσε ότι έχει καταβληθεί ένα τιτάνιο έργο και ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι έχει υλοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία.

3. Θα “ηθικοποιήσει” το σύστημα υγείας, με παρεμβάσεις εξυγίανσης, ελέγχου, θεσμικής αναδιοργάνωσης και περιορισμού των γνωστών και τεράστιων προβλημάτων σπατάλης και διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου. Για αυτό το σημείο ο υπουργός είπε ότι με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει -και με κορυφαία τη σχετική Εξεταστική- η κυβέρνηση έχει δώσει το πολιτικό σήμα ότι δεν υπάρχει πλέον ασυλία, πολιτική συγκάλυψη και ανοχή της πολιτικής φαυλότητας της προηγούμενης περιόδου. Με αυτό τον τρόπο έδωσε την κατάλληλη “πάσα” στον πρωθυπουργό…

Έτσι ο κ. Τσίπρας εστίασε ιδιαιτέρως στο θέμα των σκανάδάλων αναφέροντας πως είναι σε εξέλιξη στη Βουλή μια διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων στο χώρο της Υγείας, που, όπως σημείωσε, ζημίωσαν με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη χρεοκοπία και εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» ακι την υπόθεση της Novartis. Ειδικότερα σημείωσε: “... είναι πράγματι μεγάλη η ντροπή που αισθάνεται κανείς παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις από την πορεία της Εξεταστικής… Δύσοσμες αποκαλύψεις, ακόμα περισσότερο και από τους τόνους των σκουπιδιών που άρχισαν να μαζεύονται από χθες. Αυτά να δούμε πώς θα μαζευτούν». Συμπλήρωσε επίσης: “πρόκειται για αποκαλύψεις που φανερώνουν τη φτήνια και τον ευτελισμό ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που είχε μετατρέψει τη δημόσια υγεία σε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ένα πολιτικό σύστημα που, όπως είπε, την ίδια στιγμή που βύθιζε το ΕΣΥ, φρόντιζε να βολεύει τους δικούς του ανθρώπους, να τρέφει αργόμισθους, να χρηματοδοτεί δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, να χαρίζει δημόσια νοσοκομεία σε ιδιώτες, και παρά τις δραματικές περικοπές που επιβλήθηκαν στον χώρο της Υγείας με τα μνημόνια, το πάρτι αυτό συνεχίστηκε κανονικότατα μέχρι τον Γενάρη του 2015”.

Ο πρωθυπουργός πήρε και θέση και στην υπόθεση του Παύλου Πολάκη και την …ποιητική του προσέγγιση εναντίον των δικαστών, καλύπτοντας ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είπε ότι «προωθήθηκαν αλλαγές στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και στη σίτιση, με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη λειτουργία των νοσοκομείων και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το δημόσιο ταμείο. Και αυτό” – όπως σχολίασε κοιτώντας με νόημα τον κ. Πολάκη – “παρά τις δυσκολίες που διαρκώς αντιμετωπίζουμε σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία. Αλλά εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές ακόμα και θεσμικά εμπόδια αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση για να μας θέτουν τέτοια εμπόδια. Και ναι, θα τα καταφέρουμε να στηρίξουμε τις δημόσιες υπηρεσίες με ίδια μέσα».