Γονιμότητα: Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο έχουν λιγότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης

05-07-2017

Πολλές γυναίκες έχουν αναγκαστεί από μικρή ηλικία να δώσουν την δική τους μάχη με τον καρκίνο. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως αυτές οι γυναίκες έχουν 38% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν στοιχεία για 23.200 καρκινοπαθείς στη Σκωτία, στις οποίες η νόσος είχε διαγνωστεί έως την ηλικία των 39 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Γενεύη. Έδειξαν πως συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, οι συνολικές γεννήσεις από αυτή την ομάδα γυναικών σε διάστημα 30ετίας θα έπρεπε να είναι σχεδόν 11.000, αλλά ήταν 6.627 (38% λιγότερες των αναμενομένων).

Μεταξύ των γυναικών που ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυες πριν τη διάγνωση του καρκίνου, 21% όσων επιβίωσαν μετά τη θεραπεία έμειναν τελικά έγκυες για πρώτη φορά, έναντι ποσοστού 39% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών. 

Συνεπώς μια γυναίκα που είχε καρκίνο και υπεβλήθη σε θεραπεία, είχε περίπου τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος για πρώτη φορά. Η μείωση των πιθανοτήτων ήταν μικρότερη (σχεδόν 40%), αν η γυναίκα είχε ήδη μείνει έγκυος πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Η επίπτωση στη γονιμότητα αφορά σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου, αν και όχι στον ίδιο βαθμό. Η χημειοθεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων μπορεί να είναι επιζήμια για τις ωοθήκες, ενώ η ακτινοθεραπεία στις ωοθήκες, στη μήτρα και στα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπαραγωγή. , σύμφωνα βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Γενεύη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα γονίδια για τη στεφανιαία νόσο ευνοούν την γονιμότητα
Γονιμότητα: Όσοι ξενυχτούν βλάπτουν το σπέρμα τους