Σχέδιο για δημόσια πλωτά “ασθενοφόρα” από τα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας

06-07-2017

Σχέδιο για πλωτά «ασθενοφόρα» για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά του Αιγαίου, προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας. Σήμερα οι διακομιδές ασθενών με πλωτά μέσα γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η ετήσια δαπάνη για το ΕΚΑΒ για τις πλωτές διακομιδές, αγγίζει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη η διοίκηση του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζουν ένα νέο σύστημα οργάνωσης των πλωτών διακομιδών με τη δημιουργία βάσεων του ΕΚΑΒ σε νησιά του Αιγαίου και την προμήθεια πλωτών μέσων. Στόχος είναι σταδιακά να μειωθεί έως και να εκμηδενιστεί ο αριθμός των διακομιδών ασθενών που γίνονται με ιδιωτικά πλωτά μέσα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή – απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτα- το διάστημα 2012 – 2016 πραγματοποιήθηκαν με πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και ιδιωτικά προσφερόμενα σκάφη 3.345 διακομιδές.

Για εφέτος, οι πρώτες ενδείξεις καταγράφουν μία μείωση των πλωτών διακομιδών, λόγω και της έναρξης λειτουργίας της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο. Είναι ενδεικτικό ότι το δίμηνο 11ος/2015-1ος/2016 είχαν γίνει στις Κυκλάδες 83 διακομιδές με πλωτά μέσα, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο 2016-2017, -όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί η βάση στη Σύρο- έπεσαν στις 40.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη βρίσκεται στο στάδιο οργάνωσης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Ναυτιλίας, πλάνο που περιλαμβάνει την ναυπήγηση τριών πλωτών «ασθενοφόρων» που θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ και θα διενεργούν διακομιδές με τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν τρεις βάσεις στις οποίες θα εδρεύουν αυτά τα πλωτά μέσα σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, ενώ η κάθε βάση θα στελεχωθεί από γιατρούς και διασώστες που θα συνοδεύουν τις πλωτές διακομιδές.