Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ λογοθεραπευτών και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ

06-07-2017

Νέο γύρο διαπραγμάτευσης ξεκίνησε  ο ΕΟΠΥΥ με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές ειδικοί παιδαγωγοί κ.α.) για την υπογραφή σύμβασης την Τετάρτη 5/7 οπότε και είχε ορισθεί η συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και των εκπροσώπων των επαγγελματιών Ειδικής Αγωγής.

Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής αντιδρούν στη νέα σύμβαση καθώς αντί να πληρώνονται άμεσα από τους ασφαλισμένους όπως συμβαίνει σήμερα, θα πρέπει να περιμένουν όπως ισχύει και με τους άλλους προμηθευτές του δημοσίου (υποχρέωση πληρωμής εντός 90 ημερών από την κατάθεση των σχετικών παραστατικών). Επιπλέον φοβούνται ότι θα υποστούν «κούρεμα» στις αποδοχές τους, μέσω των μηχανισμών υποχρεωτικών εκπτώσεων clawback και rebate που ισχύει για όλους τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε παραμονές Χριστουγέννων και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών  ειδικής αγωγής. Στη συνέχεια, το  υπουργείο Υγείας –περί τα τέλη Ιανουαρίου- αποφάσισε να δώσει παράταση στην περίοδο διαβούλευσης με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέσα Μαρτίου. Παράλληλα συγκρότησε επιστημονική επιτροπή με αντικείμενο τη διαμόρφωση προτάσεων για την δημιουργούν νομοθετικού πλαισίου για τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων ειδικής αγωγής και την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.