Ο καλός ύπνος μας χαρίζει χρόνια ζωής

10-07-2017

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ύπνος είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας αλλά και του μυαλού μας. Είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε αρκετά αλλά και σωστά. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως ο καλός ύπνος μπορεί να μας χαρίζει χρόνια ζωής

Μελέτη που έγινε σε 25 νέους άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να αρρωστήσουν αν δεν κοιμούνται καλά.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμούνταν τουλάχιστον 2 ώρες λιγότερο κάθε βράδυ από τις κανονικές ώρες ύπνου. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επίδοσή τους στα τεστ που τους υπέβαλαν ήταν σημαντικά μειωμένη.
Επίσης, οι εξετάσεις αίματος δεν ήταν καλές ενώ, αυξήθηκαν τιμές του οργανισμού που συνδέονται με την πιθανή εμφάνιση κάποιας φλεγμονής.

Στους άνδρες διαφάνηκε ιδιαίτερα αυξημένος ο παράγοντας TNF (Tumor Necrosis Factor), ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη νόσων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες είχαν χειρότερες επιδόσεις τόσο στα τεστ όσο και στις εξετάσεις αίματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες όταν κοιμούνται κανονικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου από τους άνδρες ενώ, όπως είπαν ακόμα και η φάση του REM (βαθύς ύπνος) στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου καθώς και κακή ποιότητα αυτού σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών νόσων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και το εγκεφαλικό. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ύπνου ευθύνεται για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων στους δρόμους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ύπνος: Η έλλειψη του εξασθενεί τα οστά των αντρών
Ύπνος: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά παχαίνουμε