Φρούτα & λαχανικά σας ξεδιψoύν περισσότερο από ένα ποτήρι νερό!

11-07-2017

Το αίσθημα της δίψας είναι δυστυχώς πολύ ‘αδύναμο’. Σε αντίθεση με την ‘πείνα’ που δεν μπορεί κανείς να την παραβλέψει! Για να φτάσετε να αισθανθείτε πως διψάτε, σημαίνει πως το σώμα σας έχει φτάσει κοντά στα όρια της αφυδάτωσης. Επειδή είναι όμως πολύ δύσκολο να πίνετε κάθε ημέρα την προτεινόμενη ποσότητα νερό, 8 με 10 ποτήρια, η φύση έχει προνοήσει και έχει εμπλουτίσει τα φρούτα και τα λαχανικά με το πολύτιμο αυτό θρεπτικό συστατικό! Υπολογίζεται πως το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών , προέρχεται από τα τρόφιμα. Ποια είναι όμως τα φρούτα και τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό;

Αγγούρι

Αποτελείται από 95% νερό! Ποσότητα νερού που περιέχει ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο αγγούρι είναι τόση όση θα βρείτε σε σχεδόν μισό ποτήρι νερό. Το λαχανικό αυτό θα σας δώσει επιπλέον βιταμίνες C και Κ. H ποσότητα καλίου που θα βρείτε στο αγγούρι, θα σας βοηθήσει να ισορροπήσετε περαιτέρω τα υγρά στο σώμα, καθώς το κάλιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες.

Καρπούζι

Είναι καλοκαιρινό, δροσερό και σας χορταίνει. Μία μεγάλη φέτα καρπούζι σας ενυδατώνει σχεδόν όσο ένα ολόκληρο ποτήρι νερό. Την ίδια στιγμή είναι καλή πηγή της βιταμίνης Α που φροντίζει το δέρμα σας, αλλά και βιταμίνη C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση το καλοκαίρι.

Ντομάτες

Είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, C και Κ, το κάλιο και το μαγγάνιο. Μία μέτρια ντομάτα όμως είναι η πιο ‘κόκκινη’ πηγή νερού, καθώς κρύβει μέσα της μισό ποτήρι νερό! Μία μεγάλη ντοματοσαλάτα τελικά μπορεί να σας ‘ξεδιψά’ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Ακόμη, μην ξεχνάτε πως το λυκοπένιο της ντομάτας, είναι μία θρεπτική ουσία φυτικής προέλευσης που προστατεύει την καρδιά και τον προστάτη.

Μπρόκολο

To μπρόκολο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, απαραίτητο για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν μπορείτε να αγνοήσετε το έντονο άρωμά του, θα σας ‘χαρίσει’ μισό ποτήρι νερό σε κάθε φλιτζάνι του. Επιπλέον, περιέχει πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως η σουλφοραφάνη, τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ανανάς

Θα έχετε ακούσει πως περιέχει μία ουσία με το περίεργο όνομα παπαΐνη! Η τελευταία λειτουργεί ως πεπτικό ένζυμο, διευκολύνοντας τη ‘χώνεψη’ των τροφών. Εάν αυτή πληροφορία δεν σας εντυπωσιάζει, μάθετε πως ένα φλιτζάνι ανανά κομμένο σε κύβους, σας προσφέρει σχεδόν ένα ολόκληρο ποτήρι νερό!

Η κατανάλωση το παραπάνω φρούτων και λαχανικών έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες του πληθυσμού που είτε έχουν αυξημένες ανάγκη για ενυδάτωση, είτε αδυνατούν να διαγνώσουν το αίσθημα της δίψας. Σε αυτές ανήκουν τα παιδιά, οι αθλητές, οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com