Η δύναμη είναι ζήτημα νευρικού και όχι μυικού συστήματος

12-07-2017

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως εάν πάμε στο γυμναστήριο και γυμνάσουμε πολύ όλους τους μύες στο σώμα μας θα γίνουμε κι πιο δυνατοί. Λάθος! Μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει τώρα πως η δύναμη δεν είναι θέμα του μυικού συστήματος αλλά του νευρικού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Oklahoma στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από 26 άνδρες να εκπαιδευτούν επί έξι εβδομάδες και τους παρακολούθησαν τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ορισμένες ασκήσεις «εμπλέκουν» τους κινητικούς νευρώνες περισσότερο από άλλους. Κάνοντας βάρη με πολλά κιλά, εμπλέκονται περισσότερο τα νεύρα απ’ ότι αν κάναμε βάρη με λίγα κιλά. Η άρση βαρών αφυπνίζει τα νεύρα έτσι ώστε να στέλνουν περισσότερα σήματα από τον εγκέφαλο στους μύες, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως, όταν κάνεις βάρη με πολλά κιλά, μπορείς να διεγείρεις τα νεύρα. Όσοι έκαναν βάρη με πολλά κιλά, είχαν αυξήσει τη δύναμή τους κατά περίπου δέκα κιλά περισσότερα από αυτούς που έκαναν βάρη με λιγότερα κιλά.

Εκείνοι που προσπαθούν να γίνουν πιο δυνατοί, αφιερώνοντας ώρες ατελείωτες στο γυμναστήριο, μπορεί να κάνουν λάθος. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, η εμπλοκή των νεύρων μπορεί να είναι πιο σημαντική για την απόκτηση δύναμης σε σχέση με την μυική ενδυνάμωση κι ότι, ορισμένες ασκήσεις εμπλέκουν τα νεύρα που περιβάλλουν τον μυϊκό ιστό περισσότερο από άλλα.

«Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε τη δύναμή σας, σηκώνοντας βάρη με πολλά κιλά θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αντοχή», δηλώνει ο Ναθανιέλ Τζένκινς, καθηγητής Φυσιολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, επικεφαλής της έρευνας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η δύναμη της μητρότητας