Εγκυμοσύνη: Το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς στο παιδί

13-07-2017

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διχάζει ακόμα και την επιστημονική κοινότητα. Οι περισσότεροι γιατροί λένε στις μέλλουσες μητέρες να κόψουν μαχαίρι το κάπνισμα. Άλλοι γυναικολόγοι τα τελευταία χρόνια λένε στις έγκυες πως μπορούν να κάνουν ένα τσιγάρο την ημέρα αν ήταν καπνίστριες αφού η παντελής έλλειψη από την μια ημέρα στην άλλη μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα που δεν χρειάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με προβλήματα αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς κατά την εφηβεία.

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown στη Βρετανία αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν χιλιάδες άτομα από τη Νέα Αγγλία και τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση από τη γέννησή τους έως και την ηλικία των 30 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health, έδειξαν πως τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν ένα επιπλέον πακέτο τσιγάρα την ημέρα είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων διαταραχής συμπεριφοράς στην εφηβεία και πάνω από τριπλάσιο κίνδυνο τριών ή περισσοτέρων συμπτωμάτων αντικοινωνικής προσωπικότητας ως νεαροί ενήλικες.

Τα παιδιά αυτά είχαν επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ιστορικό μη βίαιων επιθέσεων ως έφηβοι και διάπραξης βίαιης επίθεσης ως νεαροί ενήλικες.

Η σχέση μεταξύ μητρικού καπνίσματος κατά την κύηση και αντικοινωνικής συμπεριφοράς των απογόνων ήταν ανεξάρτητη άλλων παραγόντων που συχνά εντοπίζονται σε γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως το ιστορικό ψυχικής νόσου, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα.

«Το μητρικό κάπνισμα κατά την κύηση είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας και παραμένει συχνό μεταξύ υποομάδων γυναικών, περιλαμβανομένων των εφήβων μητέρων και αυτών που δεν έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο», σχολιάζει η ερευνήτρια Άντζελα Παραντις, από το τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Τα πολλά γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας για το μωρό
Εγκυμοσύνη: Ο πυρετός αυξάνει τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού