Καρκίνος του προστάτη: Οι ψηλοί άντρες κινδυνεύουν περισσότερο

14-07-2017

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη είναι πολλοί. Παθολογία, κληρονομικότητα… Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως ένας από τους παράγοντες κινδύνου είναι και το ύψος αφού βρήκαν πως οι ψηλοί άντρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 141.896 άνδρες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Μετά από κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια, καταγράφηκαν 7.024 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, περιλαμβανομένων 726 υψηλής διαβάθμισης και 934 θανάτων από τη νόσο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.
Η επικεφαλής της έρευνας  Δρ Αουρορα Περεζ-Κορναγκο και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη και να πεθάνουν από αυτόν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά αναστήματος ο κίνδυνος υψηλής διαβάθμισης καρκίνου αυξανόταν κατά 21% και ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο κατά 17%.

Επίσης, η παχυσαρκία αύξανε τον κίνδυνο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη. Για κάθε 10 επιπλέον εκατοστά στην περίμετρο της μέσης η πιθανότητα υψηλής διαβάθμισης καρκίνου του προστάτη αυξανόταν κατά 13% και θανάτου από τη νόσο κατά 18%.

«Τα αποτελέσματα μας παρέχουν νέα στοιχεία για τους υποκείμενους μηχανισμούς εκδήλωσης του καρκίνου του προστάτη, όπως η σχέση με τη διατροφή και την ανάπτυξη», σχολιάζει η Δρ Περεζ-Κορναγκο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του προστάτη: Οι άντρες πρέπει να εκσπερματώνουν 21 φορές τον μήνα
Καρκίνος: Πως ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη