Τι είναι το “αέριο γέλιο” εξαιτίας του οποίου 18χρονη Βρετανίδα μπήκε στην εντατική

15-07-2017

Στην εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου, εξακολουθεί να νοσηλεύεται μία 18χρονη κοπέλα από τη Βρετανία, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την αστυνομική έρευνα, εισέπνευσε laughing gas, γνωστό ως «αέριο γέλιου», από μπαλόνια που κυκλοφορούν στην περιοχή των Μαλίων.

Το «αέριο του γέλιου» που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς προκαλεί ευφορία και ταυτόχρονα χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις.  Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι εθιστικό και πρόκειται για το νιτρώδες οξείδιο.

Ο «χρήστης» αφού το εισπνεύσει, αρχίζει αμέσως να ονειροπολεί και να χάνει ελαφρώς την επαφή με την πραγματικότητα. Η επίδραση του αερίου κρατάει περίπου  ένα λεπτό και η αίσθηση ευχαρίστησης που νιώθει ο χρήστης προέρχεται από την υποξία, την έλλειψη δηλαδή οξυγόνου.

Ωστόσο, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η χρήση του αερίου. Εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το αέριο όταν λαμβάνεται συστηματικά από το στόμα.

Συγκεκριμένα, όταν εισπνέεται διασπάται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα και έτσι στερεί τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα από αυτό.

Κατά την επιστημονική του ονομασία, το υποξείδιο του αζώτου ή πρωτοξείδιο του αζώτου, γνωστό και ως αέριο του γέλιου, ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, είναι χημική ένωση με χημικό τύπο Ν2Ο η οποία ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη-εύφλεκτο αέριο, με ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά και γεύση. Χρησιμοποιείται στη χειρουργική και την οδοντιατρική εξαιτίας της αναισθητικής και αναλγητικής δράσης του. Ακόμη χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική  όπου οι σεφ  το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν ενώ οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.