Ευθύνες στον Τραμπ για την πτώση της φήμης των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών

20-07-2017

Η φήμη της φαρμακευτικών, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στις ΗΠΑ και πολλοί θεωρούν ότι ο σημερινός ηγέτης της χώρας, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Μόλις το 29% των ασθενών, που ερωτήθηκαν από την εταιρεία ερευνών «PatientView»,  απάντησαν ότι  πιστεύουν, πως  οι  αμερικανικές φαρμακευτικές έχουν «εξαιρετική», ή «καλή» φήμη. Αυτό είναι το πιο αρνητικό ποσοστό στις ΗΠΑ από το 2013.  Σε παγκόσμιο επίπεδο το 38% ομάδων ασθενών, είναι το ποσοστό που βλέπουν τις αμερικάνικες φαρμακευτικές με «καλό μάτι», σύμφωνα με άλλη έρευνα της PatientView.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PatientView, Alex Wyke, ανέφερε σε συνέντευξη του, ότι ο Donald Trump, φέρει ένα μερίδιο ευθύνης για αυτά τα αποτελέσματα.

«Ο Trump έχει αλλάξει  την εικόνα των φαρμακευτικών εταιρειών προς το χειρότερο όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς” είπε ο επικεφαλής της εταιρείας που διεξήγαγε την έρευνα.

Το 2016, ήταν μία καθοριστική χρονιά με πολλές ομάδες ασθενών να φέρονται δυσαρεστημένες από τις τιμολογήσεις  φαρμάκων τις οποίες χαρακτήρισαν άδικες,  αναφέρει ο Alex Wyke. Οι κινήσεις των φαρμακευτικών, όσον αφορά την σωστή τιμολόγηση των φαρμάκων έλαβαν θετικές κριτικές, μόλις από το 7% των ομάδων ασθενών των ΗΠΑ.

Μία ακόμα δραστηριότητα των φαρμακευτικών που δεν είχε μεγάλη απήχηση, είναι η παροχή υπηρεσιών πέρα από τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις λεγόμενες «πέρα από το χάπι» υπηρεσίες. Μόλις το 14% των ομάδων αξιολόγησε τις προσπάθειες των φαρμακευτικών ως «εξαιρετικές» ή «καλές».

Τα αποτελέσματα της έρευνας στις ΗΠΑ ακολούθησαν μία άλλη έρευνα της PatientView που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, η οποία έδειξε παρόμοια τάση, όσον αφορά τη φήμη των φαρμακευτικών  σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2015 μέχρι το 2016. Το μεγαλύτερο πλήγμα εντούτοις φαίνεται να το δέχονται οι αμερικάνικες εταιρείες φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της έρευνας στις ΗΠΑ, προήλθαν από 164 ομάδες Αμερικάνων ασθενών μεταξύ τον Νοέμβριο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017.

Υπήρχαν όμως και κατηγορίες στην έρευνα οι οποίες ανέδειξαν και θετικά σημεία.  Οι ασθενείς αξιολόγησαν θετικά τις αμερικάνικες  φαρμακευτικές, όσον αφορά την καινοτομία, την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, την πρόσβαση σε κλινικές δοκιμές, την συνεργασία με ασθενείς καθώς και τις φιλανθρωπικές τους δράσεις σε σχέση με άλλες χώρες.

Η έρευνα της PatientView,  κατατάσσει και μεμονωμένα τις φαρμακευτικές εταιρείες σύμφωνα με τη φήμη τους στις ΗΠΑ. Στη κορυφή της σχετικής λίστας υπάρχουν εταιρείες όπως η Roche, η Shire, η Amgen, η Allergan, η Novo Nordisk και η Novartis.

Πηγή: Fierce biotech