Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της εξεταστικής για την Υγεία και το “σήριαλ” συνεχίζεται

20-07-2017

Συνεχίζεται το «σίριαλ» της εξεταστικής επιτροπής  για την Υγεία της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη 20 Ιουλίου. Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής προσκεκλημένος μάρτυρας, ως πρώην υπουργός Υγείας, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για σχεδόν προκατασκευασμένο πόρισμα της Επιτροπής. Μάλιστα, με αφορμή πολλά σχόλια επί των απαντήσεων που έδινε ως μάρτυς από πλευράς του προέδρου της Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκη, ο κ. Λοβέρδος τον χαρακτήρισε «ενορχηστρωτή» των όσων αρνητικών διαδραματίζονται.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος κατέθεσε μια «λίστα» με πολιτικά ονόματα που φέρονται εμπλεκόμενα στην καταγγελθείσα υπόθεση της παροχής δωρεάν νοσηλίων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Η κίνηση αυτή, η οποία φαίνεται πως έγινε για να μεταφερθεί η συζήτηση και στην Επιτροπή Θεσμών, ώστε να ελεγχθούν τα «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων (οι «δωρεές», ακόμα και σε επίπεδο νοσηλίων πρέπει να δηλώνονται από τους υπόχρεους) προκάλεσε αντιδράσεις: τόσο για το πώς συντάχθηκε η συγκεκριμένη λίστα όσο και με την προβολή του επιχειρήματος ότι τεχνητά επιχειρείται από τη συμπολίτευση η συντήρηση του επικριτικού για πολιτικούς της αντιπάλους κλίματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης επικράτησε νέα ένταση όταν ο κ. Σπ. Λάππας επικαλέστηκε έκθεση του κ. Γ. Σούρλα, ως γ.γ. Διαφάνειας, προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι ο μάρτυς, ως υπουργός Υγείας, την έθεσε στο αρχείο, αν και θα έπρεπε να την εξετάσει, καθώς αφορούσε σκάνδαλα δωροδοκίας στον χώρο της Υγείας. Ωστόσο από την εξέλιξη της συζήτησης προέκυψε ότι όχι μόνο ο κ. Λοβέρδος δεν την «αρχειοθέτησε», αλλά και πως ο κ. Σούρλας είχε στείλει την επίμαχη έκθεση στον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.