Κοινωνικά φαρμακεία στα νησιά της Δωδεκανήσου

22-07-2017

Στη δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων στα νησιά της Δωδεκανήσου προχωρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το πρώτο Κοινωνικό Φαρμακείο του Συλλόγου Δωδεκανήσου θα λειτουργήσει στη Ρόδο και θα παρέχει τη δυνατότητα σε κοινωνικά ευάλωτα άτομα να προμηθευτούν δωρεάν τα φάρμακά τους.

Πιο αναλυτικά, το Κοινωνικό Φαρμακείο της Ρόδου, που θα λειτουργήσει ως σημείο περισυλλογής των φαρμάκων, θα στεγαστεί στο Νοσοκομείο Ρόδου, θα στελεχωθεί με φαρμακοποιό και θα προμηθεύει με φάρμακα το ίδιο το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, και τα προνοιακά ιδρύματα του νησιού, ενώ θα μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό που δημιουργούνται από τη φιλοξενία των προσφύγων.

Τα φάρμακα θα προσφέρονται από ιδιώτες που δεν τα χρειάζονται, παράλληλα με την έναρξη μια καμπάνιας ενημέρωσης της κοινής γνώμης, με σκοπό τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που αχρηστεύονται λόγω της λήξης τους και που χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων, να συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο και να χρησιμοποιούνται όπου παραστεί ανάγκη. Σε περίπτωση λήξης τους, το Κοινωνικό Φαρμακείο θα τα αποστέλλει στην Αθήνα για αποτέφρωση, περνώντας παράλληλα και ένα σοβαρό οικολογικό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από τις φαρμακευτικές ουσίες.