Σημαντική αύξηση των θανάτων κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα

24-07-2017

Σημαντική αύξηση του αριθμού θανάτων, σε σχέση με τον αναμενόμενο, καταγράφηκε κατά την περίοδο του πρόσφατου καύσωνα στην Ελλάδα σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eυρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Γενικής Θνησιμότητας EuroMomo, αποτυπώνεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας κατά την εβδομάδα 26/2017 (26 Ιουνίου-2 Ιουλίου) σε σχέση με τον αναμενόμενο για την εποχή αριθμό (2725 θάνατοι έναντι αναμενόμενου 2131).

Το σύνολο των θανάτων αυτών αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, ενώ δεν καταγράφηκαν αυξημένοι θάνατοι μεταξύ των παιδιών.

Επισημαίνεται ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα καταγράφηκε τη χρονική περίοδο που η χώρα επλήγη από υψηλές θερμοκρασίες εξαιτίας καύσωνα, με σημαντική πιθανότητα να συσχετίζονται τα δύο γεγονότα. Επίσης, λόγω της καθυστέρησης των δηλώσεων θανάτου από τα ληξιαρχεία, αναμένεται αυξημένη καταγραφή θνησιμότητας και κατά την εβδομάδα 27/2017.

Όπως υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για την ορθή ερμηνεία του ευρήματος, οφείλουμε να μην αποδώσουμε συνολικά και με βεβαιότητα τους υπερβάλλοντες θανάτους στην αυξημένη θερμοκρασία, αφού το αναλυτικό μοντέλο του EuroMOMO περιλαμβάνει μόνο το χρόνο και την εποχή του έτους, όχι τη θερμοκρασία. Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν τη διαφορά μεταξύ αυτών που παρατηρήσαμε και εκείνων που αναμέναμε να έχουμε τη συγκεκριμένη εποχή του έτους (βάσει των ιστορικών δεδομένων).