Εγκεφαλικό: Αυξημένος ο κίνδυνος για δεύτερο, χρόνια μετά το πρώτο

25-07-2017

Δυστυχώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καθημερινά παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια. Ορισμένοι τα ξεπερνάνε και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Άλλοι μετά το εγκεφαλικό έχουν προβλήματα που τους ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως ο κίνδυνος δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής προσβολής παραμένει σημαντικός ακόμα και πέντε χρόνια μετά το πρώτο.

Ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας Sunnybrook στο Τορόντο του Καναδά ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 26.300 άτομα που είχανε επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικής ισχαιμικής προσβολής, χωρίς επιπλοκές τις πρώτες 90 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στις συχνότερες επιπλοκές περιλαμβάνονταν το εγκεφαλικό οίδημα, προβλήματα κατάποσης που συντελούσαν σε πνευμονία και λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε περιφερειακά κέντρα του Οντάριο το διάστημα 2003-2013. Οι επιστήμονες τους συνέκριναν με σχεδόν 264.000 υγιή άτομα ιδίου φύλου, ηλικίας και περιοχής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal. Έδειξαν πως ο κίνδυνος των ασθενών να υποστούν δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα ήταν υψηλότερος μακροπρόθεσμα, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Στους 12 μήνες που ακολούθησαν του αρχικού εγκεφαλικού επεισοδίου περίπου το 10% των ασθενών απεβίωσαν, υπέστησαν δεύτερο επεισόδιο ή έμφραγμα ή εισήχθησαν σε δομή μακροχρόνιας φροντίδας.
Τα επόμενα τρία χρόνια, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο ένα τέταρτο και στα πέντε χρόνια σχεδόν στο 36%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου οι ασθενείς με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν επταπλάσιο κίνδυνο να υποστούν δεύτερο επεισόδιο έναν χρόνο μετά και ο κίνδυνος παραμένει υψηλός για έως και πέντε χρόνια.

«Αυτό που μπορούν να κάνουν όσοι έχουν επιβιώσει εγκεφαλικού επεισοδίου είναι να συνεχίσουν να ελέγχουν στενά παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουν αν πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις συμπεριφορών, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας», εξηγεί η Δρ Τζόντι Έντουαρντς.

Και προσθέτει πως, «οι πρώτοι τρεις μήνες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδική ισχαιμική προσβολή είναι η βασική περίοδος για ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Αλλά το κάπνισμα και άλλες κακές επιλογές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο περισσότερο».

Κι ενώ η διαρκής φροντίδα του ασθενή είναι καίριας σημασίας, δεν είναι πάντα δεδομένη. «Πρέπει να προσέχουμε και μετά το συμβάν. Χάρη στα αντιπηκτικά φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, οι ασθενείς μπορούν να επιβιώσουν του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά συνήθως η έμφαση δίνεται στο πρώτο τρίμηνο μετά το επεισόδιο», γράφει σε συνοδευτικό άρθρο ο καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, Μάικλ Χιλ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκεφαλικό: Οι γυναίκες έχουν διαφορετικά συμπτώματα
Πως η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού