ΕΣΥ: Ηρθε η ώρα να …αυτοαξιολογηθείς

27-07-2017

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τίθενται τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, τα οποία καλεί να «τρέξουν» τάχιστα την αυτοαξιόλογηση των δομών τους. Ήδη έχουν λάβει τον Οδηγό Εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) βάσει του οποίου οι υπηρεσίες τους θα βαθμολογήσουν τα αποτελέσματα των δράσεών τους.

Ο Οδηγός εστάλη σε όλα υπουργεία ώστε οι αρμόδιοι να υποβάλουν σχέδιο μέτρων βελτίωσης της απόδοσης των υπηρεσιών, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί έναν από τους κύριους σκοπούς της προσπάθειας αυτοαξιολόγησης με εισαγωγή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας στη δημόσια διοίκηση.

Στόχος της Εφαρμογής του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης (ΚΠΑ) είναι, κατά την κυβέρνηση,  ο εξορθολογισμός των οικονομικών πόρων, η λιγότερη κατά το δυνατόν γραφειοκρατία, αποδοτικότερο Δημόσιο με περισσότερους ικανοποιημένους χρήστες, πολίτες και επιχειρήσεις.

Τώρα, τα νοσοκομεία θα πρέπει  να συγκροτήσουν αμέσως ομάδα εργασίας η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει  τις οργανικές μονάδες ή/και υπηρεσίες επί των οποίων θα εφαρμοστεί το ΚΠΑ και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Σε  επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας θα αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης η Έκθεση που θα συνταχθεί για την βαθμολόγηση-περιγραφή των αποτελεσμάτων της αυτοαξιολόγησης, αλλά κυρίως της υποβληθείσας Έκθεσης Μέτρων Βελτίωσης.

Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο Οδηγού Εφαρμογής ΚΠΑ περιλαμβάνει κατάλογο με ερωτήσεις για την οργανωτική απόδοση σε σχέση με την ηγεσία, τη στρατηγική και τον προγραμματισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, τις συνεργασίες, την αντίληψη των πολιτών ως προς την εξυπηρέτησή τους κ.ά.