Βγήκαν τα μαχαίρια υπέρ αλλά και κατά του νέου νομοσχεδίου για την ΠΦΥ

27-07-2017

«Σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο, μεταρρυθμιστικό βήμα» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή εξέφρασαν την αντίθεση τους και Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, «αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει». Υποστήριξε μάλιστα ότι για πρώτη φορά αποσυνδέθηκε το δικαίωμα στην περίθαλψη από την εργασία, και έτσι όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα ο κ. Ξανθός κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ήταν συνειδητή πολιτική τους επιλογή να αναπτυχθεί και στην πρωτοβάθμια υγεία ο ιδιωτικός τομέας. Όπως είπε, τα δύο κόμματα συνέδεσαν την παρουσία τους με τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία.

«Βάζουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για τις μονάδες νοσηλείας. Μπαίνει τάξη στο τοπίο. Λύνουμε τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών με τις εφημερίες τις οποίες πληρώνουμε. Δίνουμε το δικαίωμα μετάταξης πριν συμπληρωθεί το χρονικό όριο», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Και τόνισε: «Με αυτό το νομοσχέδιο αρχίζουμε να χτίζουμε. Με τα άλλα επουλώναμε τις πληγές. Με αυτό θα υπάρξει πλήρης ανάρρωση του ασθενή».

Αντιδράσεις

«Για κρατικίστικο μοντέλο, που είναι χωρίς χρηματοδότηση για το μέλλον», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ν.Δ., Ιάσων Φωτήλας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». Όπως εξήγησε, «προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνετε για την πρωτοβάθμια υγεία. Κι αυτό γιατί οι εργαζόμενοι στα ΤΟΜΥ θα εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου για δυο χρόνια, άρα είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, χωρίς μακρόπνοο σχέδιο, που αφορά μόνο το 30% των πολιτών».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Μπαργιώτας σημείωσε πως «όσο δεν υπάρχουν λεφτά δεν είναι μεταρρυθμίσεις, αλλά αριστερίστικες δηλώσεις. Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε επίπεδο διακηρύξεων μια χαρά είναι, αλλά στην πραγματικότητα μάς λέτε πως βρήκαμε λεφτά από τα ΕΣΠΑ για να κάνουμε προσλήψεις. Δεν λέτε όμως πού θα στεγαστούν οι νέες δομές. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θα διορίσετε 3 χιλιάδες άτομα».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμού Γιώργος Μαυρωτάς, εστίασε, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη γιατρών ενώ ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν λέει κουβέντα για το πώς θα εξασφαλιστούν τα χρήματα γι’ αυτές τις μονάδες, ούτε ποιους πόρους θα αξιοποιήσει».

«Μετά τον καταιγισμό των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση, προσπαθεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Αντιστρέφει την πραγματικότητα. Στόχος είναι να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση ονομάζει “τομή” τον ακρωτηριασμό της πρωτοβάθμιας υγείας και τον περιορισμό της στις ευάλωτες ομάδες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.