Βιταμίνες που προστατεύουν από το “κάψιμο” του ήλιου!

27-07-2017

Έχετε αναρωτηθεί πως μπορείτε να ανακουφιστείτε από το κάψιμο  του ήλιου της επιδερμίδας το καλοκαίρι; Και μη βιαστείτε να απαντήσετε ούτε τα κρεμικά προϊόντα εξωτερικής χρήσης, αλλά ούτε και το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι. Οι διατροφικές σας επιλογές, ή ακόμα καλύτερα η συμπλήρωση της διατροφής σας με 2 θρεπτικά συστατικά, θα κάνει τη διαφορά.

Νέα στοιχεία για τη βιταμίνη του ήλιου

Η βιταμίνη του ήλιου, είναι η γνωστή βιταμίνη D3. Ονομάζεται έτσι καθώς στα κύτταρα του δέρματος ενεργοποιείται η σύνθεσή της, όταν κάνετε ηλιοθεραπεία. Πρόκειται μάλιστα για τη μοναδική βιταμίνη που ανθρώπινο σώμα μπορεί να συνθέσει από μόνο! Εάν λοιπόν κανείς σκεφτεί την ιδιότητά της αυτή, δεν παραξενεύει καθόλου το γεγονός πως εμφανίζει προστατευτικές για το δέρμα ιδιότητες. Οι ειδικοί μελέτησαν τη δράση της βιταμίνης D, σε άτομα με ηλιακό έγκαυμα. Αυτό που επισήμαναν είναι πως όσοι έλαβαν ισχυρή δόση της βιταμίνης, εμφάνισαν μικρότερη ερυθρότητα του δέρματος. Η παρατήρηση αυτή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή προστατευτικών και αντιφλεγμονοδών παραγόντων (αργινάση-1).

Tip διατροφής

Τη βιταμίνη D θα τη βρείτε σε ελάχιστες διατροφικές πηγές, όπως το συκώτι και το μουρουνέλαιο. Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνετε κάθε μέρα ηλιοθεραπεία για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας. Για το λόγο αυτό εάν έχετε ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα, μην ξεχάσατε μαζί με το αντηλιακό σας να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D3.

H βιταμίνη του καρότου κατά του καρκίνου του δέρματος

Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία έχει αναχθεί σε μείζον καλοκαιρινό ζήτημα τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος. Κάθε χρόνο τα κρούσματα της νόσου είναι περισσότερα από το σύνολο νέων διαγνώσεων καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων, του προστάτη και του παχέως εντέρου. Δεδομένων των στατιστικών αυτών στοιχείων, οι ερευνητές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν εναλλακτικές θεραπείες και να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη.

Στις κατακκόκινες ντομάτες κρύβεται ένα μοναδικό συστατικό, με το όνομα λυκοπένιο. Το τελευταίο όχι μόνο δίνει το έντονο χρώμα στο φρούτο, αλλά παρουσιάζει την πλέον ισχυρή προστατευτική δράση για τα κύτταρα του δέρματος. Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέσουν επάνω στα δερματικά κύτταρα, δημιουργούν βλαβερά μόρια γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες και την πρόωρη καταστροφή των δερματικών κυττάρων. Το λυκοπένιο από τις ντομάτες δρα «αυτοκαταστροφικά» θυσιάζοντας τον εαυτό του για να προστατεύσει το δέρμα, τόσο από το κάψιμο, όσο και από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Tip διατροφής

Για να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τις ντομάτες και να αυξήσετε την απορρόφηση λυκοπενίου, καταναλώστε τις σε μορφή σπιτικής σάλτσας για μακαρόνια, ψητά ή ζύμες. Η διαδικασία του μαγειρέματος «σπάει» τα κύτταρα της ντομάτας και επιτρέπει στα πολύτιμα συστατικά της να ταξιδέψουν πιο αποτελεσματικά στο σώμα σας.

Τόσο η βιταμίνη D3, όσο και η βιταμίνη Α θα μπορούσαν να θεωρηθούν διατροφικά καλλυντικά, καθώς ταξιδεύουν από το πιάτο στο δέρμα σας και το προστατεύουν εσωτερικά. Ο ρόλος της διατροφής και των συστατικών της είναι προστατευτικός, όταν εντάσσεται στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Εξάλλου, οι διατροφικές συνήθειες συνθέτουν ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ της πρόληψης και της ευεξίας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Scott JF, Das LM, Ahsanuddin S, Qiu Y, Binko AM, Traylor ZP, Debanne SM, Cooper KD, Boxer R, Lu KQ. Oral vitamin D rapidly attenuates inflammation from sunburn: an interventional study. J Invest Dermatol. 2017 May 30.

Cooperstone JL, Tober KL, Riedl KM, Teegarden MD, Cichon MJ, Francis DM, Schwartz SJ, Oberyszyn TM. Tomatoes protect against development of UV-induced keratinocyte carcinoma via metabolomic alterations. Sci Rep. 2017 Jul 11;7(1):5106.