Περιοδοντίτιδα: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες

02-08-2017

Μπορεί να φαντάζει παράξενο. Τι σχέση μπορεί να έχει η στοματική υγιεινή με τον καρκίνο; Είναι δυνατόν; Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες

Ερευνητές από τη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 66.000 γυναίκες, από 54 έως 86 ετών, από τις οποίες οι 7.150 εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου σε ορίζοντας οκταετίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Όπως διαπίστωσαν η επικεφαλής της έρευνας Τζιν Γουακτάφσκι-Γουέντε και οι συνεργάτες της όσες γυναίκες είχαν ιστορικό περιοδοντικής νόσου, αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (τουλάχιστον τριπλάσιος για τις γυναίκες με περιοδοντική νόσο) αφορούσε τον καρκίνο του οισοφάγου, επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται κοντά στο στόμα και μολύνεται πιο εύκολα από τα περιοδοντικά μικρόβια.

Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος αφορά τόσο καπνίστριες και μη.
Σημαντικά αυξημένος ήταν, επίσης, ο κίνδυνος για τους καρκίνους των πνευμόνων, της χοληδόχου κύστης, των μαστών και για μελάνωμα, ιδίως για τις γυναίκες που κάπνιζαν (με εξαίρεση το μελάνωμα).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν είναι πλήρως κατανοητοί οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν την περιοδοντική νόσο με τον καρκίνο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί της στοματικής κοιλότητας μεταφέρονται από τα δόντια -μέσω της κυκλοφορίας του αίματος- στο υπόλοιπο σώμα, συμβάλλοντας πιθανώς σε καρκινογένεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος του προστάτη: Οι άντρες πρέπει να εκσπερματώνουν 21 φορές τον μήνα
Καρκίνος του προστάτη: Οι ψηλοί άντρες κινδυνεύουν περισσότερο