Πλοηγός του πολίτη στο ΕΣΥ ο οικογενειακός γιατρός

04-08-2017

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού στη θέση του «πλοηγού» για τον πολίτη στο ΕΣΥ. Το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή και οι πυλώνες του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως περιγράφεται στο νόμο είναι οι εξής:

  • Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Πρόκειται για μικρές μονάδες οικογενειακής ιατρικής –σαν πολυιατρεία γειτονιάς– με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, που θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας. Στις ΤΟΜΥ θα στεγάζεται η Ομάδα Υγείας η ομάδα θα στελεχώνεται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικό προσωπικό. Οι ΤΟΜΥ θα λειτουργούν σε βάση πενθημέρου (από Δευτέρα έως Παρασκευή) σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.
  • Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Διαθέτουν γιατρούς σχεδόν όλων των ειδικοτήτων και παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα για ασθενείς που είτε απευθύνονται αυτοβούλως σε αυτά είτε παραπέμπονται από τις τοπικές μονάδες.
  • Οικογενειακός γιατρός.Πρόκειται για γιατρούς ειδικότητας, γενικής ιατρικής ή παθολογίας που αναλαμβάνουν έως 2.000 εγγεγραμμένους ενήλικες έκαστος, ή παιδιατρικής που αναλαμβάνουν έως 1.500 παιδιά έκαστος. Παρακολουθεί και διαχειρίζεται ενδεχόμενα προβλήματα υγείας των πολιτών για τους οποίους είναι υπεύθυνος και τους καθοδηγεί στο σύστημα εφόσον χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα και ενημερώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.
  • Σύστημα παραπομπών. Αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά είναι η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό.