Οι φαρμακοποιοί ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

08-08-2017

Αίτημα συνάντησης για το θέμα των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.  Όπως αναφέρει στην σχετική επιστολή ο ΠΦΣ, «για άλλη μια φορά ο μόνος κερδισμένος φαίνεται να είναι η Φαρμακοβιομηχανία και μάλιστα σκανδαλωδώς μέσα σε συνθήκες ακραίας οικονομικής φτώχειας, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι,  είναι η Ελληνική κοινωνία και ο  Έλληνας καταναλωτής,  λόγω της μεγάλης  αύξησης των τιμών, και φυσικά οι φαρμακοποιοί λόγω του στραγγαλισμού της ρευστότητάς τους».

Ο ΠΦΣ αναφέρεται στην υπουργική απόφαση υπ’Αριθμ.Γ5(α) οικ.38152,  ΦΕΚ 1761 Β´/22-05-2017, καθορίστηκε  νέος  τρόπος τιμολόγησης  και διάθεσης στα «Mη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) και συγκεκριμένα:

Ο τρόπος και η διαδικασία υπολογισμού και αναθεώρησης της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, η οποία δεν είναι υποχρεωτική  για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών.

Η ενδεικτική τιμή, τίθεται υποχρεωτικώς επί της συσκευασίας του προϊόντος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ με  την ένδειξη “ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης”, πρέπει να είναι εμφανής και να μην επικαλύπτεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, για τον υπολογισμό της ενδεικτικής τιμής, υπολογίζεται η τιμή βάσης  που αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory), ως προϊόν έρευνας του ΕΟΦ σε κράτη μέλη της Ε.Ε η οποία προκύπτει ως Μ.Ο. των τριών ή δύο χαμηλότερων τιμών σε αυτά, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου ΦΠΑ.

«Δεδομένου όμως ότι, η διαμόρφωση των χονδρικών τιμών  για τους κατόχους  Άδειας Κυκλοφορίας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Κ.Α.Κ) από 1/1/2017, δεν υπόκεινται  σε κανένα περιορισμό, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 30% mark up που εμπεριέχεται στην ενδεικτική τιμή, μόνο  από σύμπτωση μπορεί να είναι ίδιο με το πραγματικό mark up», σημειώνει.

Και καταλήγει: «όπου τηρούνται οι ενδεικτικές τιμές,  το mark up θα είναι μικρότερο του 30% και θα βαίνει μειούμενο όσο μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα σε ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ και ΤΙΜΗ ΒΑΣΗΣ. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις αρχές του Αυγούστου, με αυξήσεις έως και 16% των χονδρικών τιμών σε δεκάδες προϊόντα, οι οποίες μειώνουν αντίστοιχα και ισόποσα το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων χωρίς κανένα απολύτως όφελος για τον καταναλωτή. Καθίσταται αντιληπτό ότι, οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες  από την εφαρμογή της νέας Υπουργικής Απόφασης σε ένα κλάδο,  στο 30% του οποίου η ρευστότητα έχει χτυπήσει κόκκινο,  θα είναι αλυσιδωτές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΦΣ, παρακαλεί για άμεση συνάντηση  με θέμα, την επανεξέταση του ζητήματος προς εξεύρεση λύσης στην κατεύθυνση της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου Συμφέροντος που διαταράσσονται από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης.

Στην αντεπίθεση περνά ο ΕΟΠΥΥ στη κόντρα με τους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά, οι οποίοι έχουν αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση αναλώσιμων υλικών στους ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ θέτοντας, μεταξύ άλλων, θέμα ρευστότητας.

Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ, ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων για τη χορήγηση φαρμάκων προς τους Πολίτες έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017. Συγκεκριμένα, σήμερα 7 Αυγούστου αποζημιώθηκαν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου) συνολικού ύψους 152.303.676 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αφορούν δαπάνη φαρμάκου μηνός Ιουνίου.

Ειδικά για την κατηγορία υλικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ,  μέχρι κα σήμερα, 7 Αυγούστου:

  •  Το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα, του συνόλου των υποβολών σε όλη τη χώρα.
  •  Το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριο για τα φαρμακεία όλης της χώρας. Αντίστοιχα, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά είναι στο 90% (Ιανουάριος) και στο 84% (Φεβρουάριος) και της Αττικής στο 81% (Ιανουάριος) και στο 60% (Φεβρουάριος).
  •  Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου.

Ο ΕΟΠΥΥ παραδέχεται την καθυστέρηση την οποία αποδίδει στη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης  που εφαρμόζεται  για πρώτη φορά στις υποβολές των φαρμακείων αλλά και στη καθυστέρηση μέρους των παρόχων να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα). Καλεί μάλιστα τους παρόχους να προσκομίσουν άμεσα τα απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά.

Σημειώνει τέλος ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της.