Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης εξασθενούν τον εγκέφαλο

08-08-2017

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια αγαπημένη ασχολία ανθρώπων κάθε ηλικίας αφού μπορούν να παίξουν από παιδιά ως και μεσήλικες ανάλογα με το βιντεοπαιχνίδι. Ίσως όμως δεν είναι η καλύτερη ιδέα να καθόμαστε με τις ώρες με το χειριστήριο στο χέρι. Καναδοί επιστήμονες βρήκαν πως όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια δράσης, εξασκούν μεν τον εγκέφαλό τους, αλλά τον εξασθενούν επίσης.

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 100 ανθρώπους ενώ εκείνοι έπαιζαν διάφορα βιντεοπαιχνίδια δράσης, όπως Call of Duty, Killzone, Borderlands 2 και Summer Mario, επί συνολικά 90 ώρες.
Στη συνέχεια, έγινε πλήρης αξιολόγηση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με νευρο-απεικόνιση και διαπιστώθηκε ότι όλα τα βιντεοπαιχνίδια δεν είχαν την ίδια επίπτωση στον εγκέφαλο, παρόλο που οι χρήστες έπαιζαν τις ίδιες ώρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry. Οι επικεφαλής της έρευνας Γρεγκ Γουέστ και Βερονίκ Μπομπό διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια δράσης έχουν μικρότερη φαιά ουσία στον ιππόκαμπο, μια ζωτική περιοχή του εγκεφάλου για τη μνήμη και για τον προσανατολισμό στο χώρο.

Όσο μικραίνει ο ιππόκαμπος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενός ανθρώπου να εκδηλώσει παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

 

Τα παιχνίδια δράσης οδηγούσαν σε ατροφία του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, ενώ αντίθετα τα παιχνίδια άλλου είδους οδηγούσαν σε αύξηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου στην ίδια περιοχή.

Η μελέτη δημιουργεί νέα δεδομένα και οι ερευνητές εξηγούν ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η σύσταση της ενασχόλησης με βιντεοπαιχνίδια για την τόνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, και ειδικά όταν πρόκειται για ασθενείς με συνδυασμό νόσου Πάρκινσον και άνοιας, νόσο Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και μετατραυματικό σύνδρομο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα βιντεοπαιχνίδια τονώνουν τη μνήμη των ηλικιωμένων
Σεξ: Τα βιντεοπαιχνίδια φέρνουν γρήγορη εκσπερμάτιση