Δημιουργία Μονάδων Διάλυσης Βιολογικών Φαρμάκων στο ΕΣΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς

09-08-2017

Προσωρινή λύση για την απρόσκοπτη η παροχή περίθαλψης στους ογκολογικούς ασθενείς και την παρασκευή κυτταροστατικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία δεν διαθέτουν ειδική μονάδα διάλυσης φαρμάκων, δίνει απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρεται, «η ανάπτυξη και στελέχωση των Κεντρικών Μονάδων Διάλυσης Κυτταροσταστικών και Βιολογικών Φαρμάκων ( ΚΜΔΚΒΦ) για ασθενείς που νοσηλεύονται στα Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας (ΤΒΝ), σε Διατομεακά Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας (ΔΤΗΝ), ή σε κλινικές ( π.χ ογκολογικές, αιματολογικές, ρευματολογικές, κλπ) στα οποία χορηγούνται αντίστοιχες θεραπείες είναι άκρως απαραίτητη».

Η ΚΜΔΚΒΦ συστήνεται σε έναν ενιαίο χώρο εφόσον βρίσκεται στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου, αναπτύσσεται στα πλαίσια του νοσοκομειακού φαρμακείου υπό την επιστημονική ευθύνη του Διευθυντή και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπεύθυνου φαρμακοποιού. Ο Διευθυντής Φαρμακοποιός μετά από συνεργασία με τους υπεύθυνους Διευθυντές των Ογκολογικών Μονάδων ή Κλινικών και μετά από την καταγραφή των υφισταμένων αναγκών θα ορίσει τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας της μονάδας και θα ορίσει τον/τους φαρμακοποιούς που θα έχουν την επιστημονική ευθύνη αυτής.

Η τεχνική υποστήριξη της ΚΜΔΚΒΦ, στην οποία εμπίπτει και η διάλυση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από προσωπικό ( ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: βοηθοί φαρμακείου, παρασκευαστές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτές και τεχνικοί φαρμάκων), το οποίο έχει εκπαιδευτεί γι αυτό είτε στα οικεία Τμήματα Βραχείας Νοσηλείας (ΤΒΝ),ή Διατομεακά Τμήματα ημερήσιας νοσηλείας (ΔΤΗΝ),ή σε προηγούμενη θέση εργασίας. Η εκπαίδευση αυτή σε τμήματα με υψηλό αριθμό χορηγήσεων (άνω των τριάντα -30- θεραπειών ημερησίως) θα διαρκεί τρεις (3) μήνες.

Ο κρίσιμος παράγοντας για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ασφάλεια του προσωπικού που διαλύει τα κυτταροστατικά φάρμακα είναι η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Κυτταροσταστικών και Βιολογικών Φαρμάκων (ΚΜΔΚΒΦ) να γίνεται σε κατάλληλο χώρο που πληροί συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας, ασφάλειας και διαθέτει συγκεκριμένο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα με ευθύνη των Φαρμακείων και Διοικήσεων των Νοσοκομείων. Εφόσον αυτά εξασφαλίζονται Με την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων η διάλυση των κυτταροστατικών σε τεχνικό επίπεδο γίνεται με τους ίδιους κανόνες και μεθοδολογία που ισχύουν και για τα λοιπά φάρμακα.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «συμπερασματικά και μέχρι την σύσταση αυτών των Μονάδων κάθε Νοσοκομείο θα πρέπει να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους στο Φαρμακείο του, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με τις προϋποθέσεις που αναπτύχθηκαν παραπάνω , ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτη η παροχή περίθαλψης στους ογκολογικούς ασθενείς. Τα κυτταροστατικά να παρασκευάζονται στο φαρμακείο του νοσοκομείου ( ειδική μονάδα διάλυσης φαρμάκων ) , το οποίο διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τον ασφαλή τους χειρισμό και ειδικούς στην παρασκευή φαρμάκων. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται εκτάκτως η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων είναι δυνατό να γίνεται σε νοσηλευτικά τμήματα εφόσον διαθέτουν ειδικό χώρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκπαιδευμένο προσωπικό (ιατρικό ή νοσηλευτικό ) και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο για την υγεία και ασφάλειά τους. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ανάλογα μέτρα με αυτά που αναφέρονται στη διάλυση πρέπει να παίρνονται και κατά τη χορήγηση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων».

Στις περιπτώσεις όμως που έχουν συσταθεί, η ευθύνη της λειτουργίας τους ανήκει στα Φαρμακεία των Νοσοκομείων. Η τεχνική διαδικασία της διάλυσης μπορεί να γίνει από προσωπικό οποιασδήποτε εκ των προαναφερομένων ειδικοτήτων, αρκεί να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση.

Και καταλήγει: «Για την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και την σωστή παροχή περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών παρακαλούμε τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να αξιοποιήσουν επιπλέον τους εργαζόμενους στο Φαρμακείο τους, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, με τις προϋποθέσεις που αναπτύχθηκαν παραπάνω».