Μόνο με την επίδειξη των γυαλιών όρασης η αποζημίωσή τους, από τον ΕΟΠΥΥ

11-08-2017

Τα νέα τους γυαλιά οράσεως θα πρέπει να επιδεικνύουν από σήμερα  οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στους υπαλλήλους των Περιφερειακών διευθύνσεων του Οργανισμού προκειμένου να αποζημιωθούν τη σχετική δαπάνη. Πρόκειται για ένα ελάχιστο μέτρο ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ για το εάν όντως ο ασφαλισμένος αγόρασε γυαλιά για προβλήματα οράσεως. Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι έχει δικαίωμα και δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ  προς τις περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού, με την οποία καλεί τους υπαλλήλους, από την Πέμπτη 10 Αυγούστου να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων για αποζημίωση γυλιών οράσεως χωρίς την επίδειξη των νέων γυαλιών. Επιπλέον, ενημερώνει ότι «ο Οργανισμός έχει δικαίωμα δειγματοληπτικού ελέγχου των ασφαλισμένων που καταθέτουν ή έχουν ήδη καταθέσει δικαιολογητικά αγοράς γυαλιών οράσεως προς αποζημίωση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός καλύπτει στους ασφαλισμένους γυαλιά οράσεως αξίας έως 100 ευρώ κάθε τέσσερα έτη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στον ΕΚΠΥ:

  • στους ασφαλισμένους χορηγείται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας ένα ζευγάρι γυαλιά, ή φακοί επαφής. Χορηγείται μόνο ένα είδος για την αντιμετώπιση της πάθησης των οφθαλμών, είτε γυαλιά -κάθε τέσσερα έτη-, είτε φακοί επαφής κάθε δύο έτη. Δεν χορηγούνται συγχρόνως γυαλιά και φακοί επαφής.
  • Σε παιδιά έως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας κάθε δύο έτη. Γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας χορηγούνται σε ασφαλισμένους μόνο άνω των 40 ετών, στην περίπτωση που δεν έχει χορηγεί άλλο ζεύγος στο διάστημα της τετραετίαςετίας για την αντιμετώπιση διαφορετικής πάθησης.
  • Το ποσό αποζημίωσης για γυαλιά είναι 100 ευρώ (κρύσταλλα και σκελετός) και για κάθε φακό επαφής είναι 25 ευρώ. Επί κερατοκώνου, -πάθηση του κερατοειδούς-  χορηγείται κερατοκώνος φακός στο ποσό των 70 ευρώ έκαστος και αντικατάσταση ανά εξάμηνο εφόσον χρειάζεται.
  • Τα ποσά αυτά αποζημιώνονται εξ’ ολοκλήρου από τον Οργανισμό κατόπιν προσκόμισης ιατρικής γνωμάτευσης και παραστατικό αγοράς.