15 χώρες έχουν πληγεί από το νέο ευρωπαϊκό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά

14-08-2017

Αντιμέτωπη με ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο είναι η Ευρώπη καθώς ήδη 15 χώρες καθώς και η Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, έχουν μέχρι στιγμής πληγεί από την κρίση των μολυσμένων αυγών.   Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι Αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του εντομοκτόνου Fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε μεγάλη ποσότητα η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Στοιχεία από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας δείχνουν ότι χώρας ο  αριθμός των αυγών είναι πολύ περιορισμένος (21.000) και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πολύ μικρός για τη χώρα.

Δεκατρείς παρτίδες μολυσμένων αυγών προέλευσης Ολλανδίας παραδόθηκαν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία, διευκρίνισε από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας.

Μάλιστα σε ορισμένα ορνιθοτροφεία στην Ολλανδία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν θανατώθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική αγροτική ένωση LTO.

Μέχρι στιγμής το νέο διατροφικό σκάνδαλο έχει «χτυπήσει»  το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Δανία.