Νέα απάτη κατά του δημοσίου με υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών επιθεμάτων στη Β. Ελλάδα

16-08-2017

Νέα απάτη κατά του Δημοσίου στο χώρο της Υγείας αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος διενήργησε έρευνα, μετά από διαβίβαση στοιχείων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), σχετικά με υψηλή χρέωση ιατρικών σκευασμάτων από μέρους εταιριών εμπορίας ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα τη ζημία του ΕΟΠΥΥ.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, οκτώ εταιρείες εμπορίας ιατρικών ειδών προέβαιναν σε υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικού επιθέματος, συνολικής αξίας 145.175,72 ευρώ.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο, οι συγκεκριμένες εταιρίες, εκμεταλλευόμενες το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά μήνα, ανάλογα με την πάθηση, υπερχρέωναν το σκεύασμα με τιμή πολλαπλάσια (έως και 92 φορές) αυτής που θα χρεωνόταν µε βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν και μεριμνούσαν η συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε ποσό ίσο (ή σχεδόν ίσο) με το ανώτατο όριο αποζημίωσης δαπάνης.

Σε βάρος των εκπροσώπων των παραπάνω εταιρειών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.