ΠΟΕΔΗΝ: Μειωμένη η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ

18-08-2017

Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται στην κάλυψη με ασθενοφόρο πολλών περιοχών της χώρας, σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Η ΠΟΕΔΗΝ εστιάζει στα προβλήματα που παρουσιάζει το ΕΚΑΒ λόγω ακινητοποιημένων από βλάβες ασθενοφόρων σε τέσσερις περιοχές της χώρας, δύο εκ των οποίων «ταλαιπωρήθηκαν» από πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σε όλο τον νομό Αττικής το τετραήμερο από 12 έως και 15 Αυγούστου επιχειρούσαν 45-48 ασθενοφόρα πρωί-απόγευμα και μόλις 25-27 τη νύχτα. Την ίδια στιγμή 60 οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα με βλάβες. Με δεδομένη την μεγάλη πυρκαγιά σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, η Ομοσπονδία τονίζει «σε έκτακτες καταστάσεις, το προσωπικό προσέρχεται μαζικά προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Τί γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει η υποδομή; Όταν δεν υπάρχουν τα οχήματα για να τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου συντονιστικού; Ευτυχώς αυτή τη φορά το ΕΚΑΒ δεν χρειάστηκε να επέμβει. Τα λίγα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν άμεσα από την υπάρχουσα δύναμη».

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι στο ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, σε σύνολο 55 ασθενοφόρων οχημάτων επιχειρούν μόνο τα 25. Τα διαθέσιμα οχήματα καλύπτουν συνολικά πέντε νομούς (Αχαίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας). Επί τρεις συνεχόμενες ημέρες την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήταν εκτός λειτουργίας 8 από τα 9 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Τρικάλων για τις ανάγκες όλου του νομού. «Οι διασώστες αδυνατούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Εργάζονταν εναλλάξ με το μοναδικό όχημα σε κίνηση», τονίζει η Ομοσπονδία. Την 4η ημέρα η διεύθυνση του ΕΚΑΒ Λάρισας έστειλε ένα όχημα για βοήθεια. Και τέλος το τετραήμερο 12 έως 15/8, σε σύνολο 10 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Μαγνησίας επιχειρούσαν στην αρχή τέσσερα και μετά τρία ασθενοφόρα.

ΝΔ

Με αφορμή τις καταγγελίες για την μειωμένη επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ, Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μορφή χιονοστοιβάδας παίρνουν πλέον τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας με ευθύνη της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ η επιχειρησιακή κατάσταση του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, ειδικά στις περιοχές που ξέσπασαν οι καταστροφικές πυρκαγιές. Σε πολλές περιοχές μάλιστα ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία ακινητοποιημένος».

Και συνεχίζει:  «η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει ανίκανη να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που απαιτούν λύση εδώ και τώρα. Οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Κυβέρνηση έχει μόνο το ρόλο του θεατή!».