Σύκα: Παχαίνουν; Έχουν ζάχαρη; Και άλλες απορίες

30-08-2017

Τα σύκα σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού, το οποίο όμως κλείνει με τον πλέον γλυκό τρόπο! Πολλοί πιστεύουν πως ήταν τα «απαγορευμένα» φρούτα στον κήπο της Εδέμ, ενώ γίνονται συχνές αναφορές σε αυτά στη θρησκεία πολλών λαών. Για παράδειγμα, τα σύκα είναι το πρώτο φρούτο που επισημαίνεται στη βίβλο, ενώ κάτω από το δένδρο τους λέγεται πως έλαβε τη «φώτιση» ο Βούδας. Εκτός όμως από την επιτραπέζια χρήση τους σαν νωπό ή αποξηραμένο φρούτο, υλικά από την επεξεργασία του σύκου χρησιμοποιούνται σε «παραδοσιακές» τεχνικές κλωστουφαντουργίας, ακόμη και κατασκευής κτιρίων! To εκχύλισμα του φρούτου θεωρείται πως έχει θεραπευτική δράση για προβλήματα υγείας όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές.

Τα σύκα αποτελούν «παρεξηγημένα» φρούτα τα οποία συνοδεύουν, όπως και πολλά άλλα, αρκετοί μύθοι. Παρακάτω μπορείτε να λύσετε τις σημαντικότερες απορίες σας σχετικά με τον αγαπημένο φθινοπωρινό καρπό!

Παχαίνουν τα σύκα;

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως κανένα τρόφιμο δεν «παχαίνει» εάν καταναλωθεί στη σωστή αναλογία και ως κομμάτι του παζλ της ισορροπημένης διατροφής. Ένα μέτριο σύκο (50 γραμμάρια) έχει 35 με 40 θερμίδες, λίγες περισσότερες από ένα μέτριο αγγούρι και αρκετές λιγότερες από ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα. Η προτεινόμενη μερίδα είναι δύο μέτρια σύκα, τα οποία όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά είναι και εξαιρετικά χορταστικά!

Έχουν ζάχαρη τα σύκα;

Τα φρούτα ξεχωρίζουν από τα λαχανικά, κυρίως λόγω της γλυκιάς τους γεύσης. Η τελευταία οφείλεται στα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν. Έτσι λοιπόν και στα σύκα, το μεγαλύτερο ποσοστό των υδατανθράκων τους αποδίδεται σε σάκχαρα όπως η φρουκτόζη. Κοιτώντας όμως το δάσος και όχι το δένδρο, κάθε μέτριο σύκο σας δίνει το 6% της ποσότητας των φυτικών ινών που υπολογίζεται πως έχει ανάγκη το σώμα. Θυμηθείτε πως οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο της χοληστερόλης και του ζαχάρου.

Υπάρχουν θρεπτικές διαφορές ανάμεσα στις ποικιλίες των σύκων;

Σήμερα είναι γνωστές περισσότερες από 750 ποικιλίες σύκων. Στην Ελλάδα η Βασιλική Μαύρη, η Μαύρη Βοτανικού, η Κύμης και η Φρακασάνα αποτελούν μερικές από τις πιο διαδεδομένες. Οι διατροφικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών θα λέγαμε πως δεν είναι σημαντικές. Όμως, σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, οι σκουρόχρωμες ποικιλίες είναι πλουσιότερες σε πολυφαινολικά συστατικά. Πολυφαινόλες ονομάζονται εκείνες οι ουσίες των φρούτων και των λαχανικών που παρουσιάζουν υψηλή ικανότητα στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Να προτιμήσετε τα νωπά ή τα αποξηραμένα σύκα;

Κατά την αποξήρανσή τους τα σύκα, «χάνουν» αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι θερμίδες, τα σάκχαρα, αλλά και οι πολύτιμες φυτικές τους ίνες. Ένα αποξηραμένο σύκο έχει περίπου 20 με 25 θερμίδες, όμως είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσετε μόνο ένα! Η αποξηραμένη μορφή του φρούτου είναι εξαιρετική επιλογή τους χειμερινούς μήνες, όταν να νωπά φρούτα είναι εκτός εποχής. Εάν μάλιστα συνδυαστούν με ξηρούς καρπούς μετατρέπονται σε ένα απόλυτα ισορροπημένο σνακ!

Ψητά σύκα με γαλοπούλα και τυρί

Υλικά

  • 12 φρέσκα σύκα
  • 4 φέτες γαλοπούλας, ψιλοκομμένες
  • 4 κουταλιές της σούπας Κατίκι Δομουκού
  • 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Φρυγανισμένο ψωμί του τοστ ολικής άλεσης.
  • Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150οC. Ανακατέψτε το Κατίκι Δομοκού, τη γαλοπούλα, τα αμύγδαλα και το θυμάρι για να ετοιμάσετε τη «γέμιση». Κόψτε τα σύκα στη μέση. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέστε τη σάρκα των σύκων, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μία μικρή εσοχή. Γεμίστε τα σύκα με την κρέμα των συστατικών. Ψήστε για περίπου 7 λεπτά. Γαρνίρετε με μέλι. Σερβίρετε αμέσως επάνω στο φρυγανισμένο ψωμί. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Springer Science+Business Media. (2013, May 2). Is the humble fig more than just a fruit?. ScienceDaily. Retrieved August 30, 2017 www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130502093607.htm

Neha Soni, Sanchi Mehta, Gouri Satpathy, Rajinder K Gupta. Estimation of nutritional, phytochemical, antioxidant and antibacterial activity of dried fig (Ficus carica). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2014; 3 (2): 158-165.

Η συνταγή προσαρμόστηκε από http://www.myrecipes.com/recipe/baked-fig-crostini