Ταλαιπωρίας συνέχεια για τους ασφαλισμένους στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσ/νίκης

04-09-2017

Ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους που απευθύνονται στην περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, καθώς μία μόνο μονάδα δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει ολόκληρη την περιοχή. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στην αρχή του έτους, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την μεταφορά στον ΕΟΠΥΥ αρμοδιοτήτων που είχε μέχρι και το τέλος του 2016 το ΙΚΑ.

Ουσιαστικά ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε αρμοδιότητες του ΙΚΑ και συγκεκριμένα την εκκαθάριση των παραστατικών που αφορούν αποζημιώσεις προς τους ασφαλισμένους για ιατροτεχνολογικά υλικά και υπηρεσίες υγείας (οπτικά, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ), χωρίς όμως να μεταφερθεί και το ανάλογο προσωπικό.

Με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των νεφροπαθών, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία για να καταθέσουν έγγραφα από ιατρικές δαπάνες που έχουν ήδη καταβάλει προκειμένου να αποζημιωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ζητά τη δημιουργία δεύτερης Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η περιφερειακή διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί 1,5 εκατομμύρια άτομα «με αποτέλεσμα να διαδραματίζονται τραγικές αναξιοπρεπείς σκηνές τις περισσότερες μέρες του μήνα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων στον Οργανισμό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Καταγγέλλει επίσης ότι «Παρότι όμως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να στελεχώσει την 2η ΠΕΔΙ, δεν διαθέτει ιδιόκτητα κτίρια για την στέγαση των υπηρεσιών. Δημόσια κτίρια όμως διαθέσιμα για την εγκατάσταση της 2ης ΠΕΔΙ υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, κατάλληλα, λειτουργικά και προσβάσιμα από ΑμεΑ. Τα κτίρια αυτά ανήκουν σε άλλους φορείς του δημοσίου που είτε συγχωνεύτηκαν είτε καταργήθηκαν και είναι μισοάδεια ή παραμένουν κλειστά χωρίς να αξιοποιούνται».