Αυτές είναι οι τροφές που επηρεάζουν την εξυπνάδα μας

12-09-2017

Είμαστε αυτό που τρώμε λέει ένα ρητό. Αυτό φυσικά δεν ισχύει μόνο για την υγεία και την φυσική κατάσταση. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως, όπως υπάρχουν τροφές που προστατεύουν την καρδιά, τροφές που αδυνατίζουν και άλλες που τονώνουν το ανοσοποιητικό, έτσι υπάρχουν και τροφές που επηρεάζουν την εξυπνάδα μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφεραν να εντοπίσουν μια ομάδα τροφών που ωφελεί σημαντικά τη γνωστική απόδοση –την εξυπνάδα δηλαδή– και να περιγράψουν τους μηχανισμούς μέσω των οποίων συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroImage, οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs) συνδέονται με την ευφυΐα και η σχέση αυτή καθοδηγείται από την επίδραση των λιπαρών στην οργάνωση του δικτύου προσοχής και συγκέντρωσης του εγκεφάλου.

Προϊόντα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα εξής:
– ελιές & ελαιόλαδο
– ξηροί καρποί (αμύγδαλα, κάσιους, πεκάν, μακαδάμια) & βούτυρα από ξηρούς καρπούς (π.χ. φιστικοβούτυρο)
– λάδι κανόλα
– αβοκάντο
– σουσάμι
– πασατέμπος

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο έπειτα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 99 υγιείς ενήλικες, μελετώντας τα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα τους, τα ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας και τα αποτελέσματα ενός τεστ γενικής ευφυΐας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Δόντια: Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές
Ύπνος: Οι 3 τροφές που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε