Έξι οι περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου

18-09-2017

Έξι περιοχές της χώρας έχει «χτυπήσει» ο ιός του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων. Μετά την Αργολίδα, την Αρκαδία και την Αχαΐα, ο ιός επεκτάθηκε σε Ρέθυμνο, Ηλεία και Κορινθία. Πιο συγκεκριμένα, η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται  με  διαβιβαστές»  της  Εθνικής Επιτροπής  για την  Αντιμετώπιση  των  Τροπικών Νοσημάτων  του  Υπουργείου  Υγείας, μετά  από  ηλεκτρονική  σύσκεψη  (την περασμένη Πέμπτη), αποφάσισε  ότι  οι  επηρεαζόμενες  από  τον  ιό  του  Δυτικού  Νείλου  περιοχές  για  την περίοδο μετάδοσης 2017, περιλαμβάνουν τους παρακάτω Δήμους:

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αργολίδας:

 το Δήμο Ναυπλιέων

 το Δήμο Άργους -Μυκηνών

 το Δήμο Επιδαύρου

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αρκαδίας:

 το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Αχαΐας:

 το Δήμο Πατρέων

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ρεθύμνου:

 το Δήμο Αγίου Βασιλείου

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ηλείας:

 το Δήμο Ανδραβίδας -Κυλλήνης

Από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κορινθίας:

 το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης

 το Δήμο Βέλου-Βόχας

 το Δήμο Σικυωνίων

Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και  ειδικότερα  αυτές  των  επηρεαζόμενων  περιοχών  κοινοποιούνται  από  το  Εθνικό  Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Οδηγίες Αιμοεπαγρύπνησης (Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης –ΣΚΑΕ/ΚΕΕΛΠΝΟ)

 Παροχή οδηγιών στους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της και γίνεται έλεγχος του δότη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ (Καθ. κα Α. Παπά, τηλ: 2310-999 151, 2310-999006).