Ταινία το βράδυ: Ποιο είναι το ιδανικό υγιεινό σνακ;

20-09-2017

Υγιεινό σνακ σημαίνει ισορροπία, σωστή ποσότητα, θρεπτικά συστατικά και έλεγχος της όρεξης. Πριν την αναζήτηση όμως για το ιδανικό μικρογεύμα, ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως οι ώρες που περνά κανείς μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, ή του υπολογιστή, ενδέχεται να είναι και οι πλέον «επικίνδυνες» διατροφικά. Αυτό εξηγείται καθώς πρόκειται για την ώρα που χαλαρώνετε και πιθανά επιβραβεύετε τον εαυτό σας. Μην ξεχνάτε ακόμη πως η τηλεόραση ανοίγει την όρεξη καθώς συχνά διαφημίζει προϊόντα διατροφής, ενώ οδηγεί στην υπερκατανάλωση καθώς αποσπά την προσοχή σας από το φαγητό. Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν πως το τσιμπολόγημα, αλλά όχι η κατανάλωση ενός κυρίως γεύματος, μπροστά στη μικρή οθόνη ευθύνεται για την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Υγιεινό σνακ: Τα συστατικά

Ένα υγιεινό σνακ, όπως και κάθε άλλο γεύμα, περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων:

  • Λαχανικά ή φρούτα: Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά και φυτικές ίνες οφέλιμες για την όρεξη και ολόκληρο τον οργανισμό.
  • Πρωτεΐνες: Αυξάνουν τον κορεσμό και συμβάλλουν στην αναδόμηση του μυϊκού συστήματος.
  • Υδατάνθρακες: Δίνουν ενέργεια και ισορροπούν τις ανάγκες του μεταβολισμού.
  • Γαλακτοκομικά: Περιέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την υγεία των οστών και όχι μόνο.

Πλατό επιλογών: Το υγιεινό σνακ

Όλοι θα έχετε στο μυαλό το πλατό των τυριών που θα βρείτε συχνά σε μπουφέδες πρωινού ή εορταστικών γευμάτων! Σκεφτείτε εάν εμπλουτίζατε το πλατό και με άλλες επιλογές δημιουργώντας έτσι το ιδανικό υγιεινό σνακ. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

  • Δεν χρειάζεται προετοιμασία, μόνο καλή οργάνωση στο σούπερ μάρκετ
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές διαφορετικές παραλλαγές
  • Θα το μοιραστείτε με την παρέα σας
  • Σας δίνει την αίσθηση του τσιμπολογήματος
  • Συνδυάζει τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες

Αμερικάνική ταινία

Συνδυάστε μία χούφτα ποπ κορν ή τσιπς καλαμποκιού με 2 ή 3 φέτες γαλοπούλας, ανάλογα με των αριθμό των ατόμων. Από την ομάδα των λαχανικών συνδυάστε ντοματίνια, με μπαστουνάκια καρότου και πιπεριές. Προσθέστε 1 ή 2 κριτσίνια ολικής άλεσης ανά άτομο. Ετοιμάστε ένα γρήγορο ντιπ με μουστάρδα και πιπέρι καγιέν.

Ρομαντική κομεντί

Εάν έχετε όρεξη για κάτι «γλυκό» ετοιμάστε ένα πλατό στο οποίο θα κυριαρχούν τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το τυρί. Για παράδειγμα συνδυάστε τις σταφίδες, με σταφύλια, μήλο ή αχλάδι. Προσθέστε μία χούφτα ξηρούς καρπούς, και κατά προτίμηση καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης που είναι χαμηλά σε θερμίδες. Δοκιμάστε ένα λιγότερο αλμυρό τυρί, σε ποσότητα 2 ή 3 κομματιών ανά άτομο. Αντί για ντιπ χρησιμοποιείστε λίγο μέλι.

Ευρωπαϊκή βραδιά

Ξεκινήστε επιλέγοντας το αγαπημένο σας αλλαντικό, όπως για παράδειγμα το προσούτο. Για να ισορροπήσετε το πλατό, προσθέστε μερικά σύκα φρέσκα ή αποξηραμένα και αχλάδι. Κόψτε το ψωμί της προηγούμενης ημέρας σε λεπτές φέτες και ζεστάνετε στην τοστιέρα. Συνδυάστε μία χούφτα αμύγδαλα και 2 ή 3 κομμάτια ροκφόρ.

Ελληνική ταινία

Ξεκινήστε ξεροψήνοντας 1 ή 2 αραβικές πίτες. Σε ένα μπολ τοποθετήστε μερικές ελιές, και κόψτε αγγούρι και πολύχρωμες πιπεριές σε μπαστουνάκια. Για ένα γρήγορο ντιπ ανακατέψτε μισό γιαούρτι με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και ρίγανη. Εάν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο, ή άλλο κρέας, από την προηγούμενη κόψτε το σε μικρά κομματάκια και σερβίρετε.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Gore SA, Foster JA, DiLillo VG, Kirk K, Smith West D. Television viewing and snacking. Eat Behav. 2003 Nov;4(4):399-405.