Μαγγάνιο: Πως μειώνει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών

22-09-2017

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξυπνάδα των παιδιών.  Και τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν άλλον έναν. Την έκθεση τους στο μαγγάνιο. Όπως φάνηκε από την έρευνα, τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δείγματα μαλλιών από 106 παιδιά, 7-9 ετών, τα οποία ζούσαν στην περιοχή του Ανατολικου Λίβερπουλ στο Οχάιο και γύρω περιοχές και είχαν ενταχθεί στο δείγμα το διάστημα Μαρτίου 2013 – Ιουνίου 2014.
Τα παιδιά υπεβλήθησαν επίσης σε εκτενείς γνωστικές αξιολογήσεις από εξειδικευμένο προσωπικό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο NeuroToxicology. Αυτά έδειξαν πως τα αυξημένα επίπεδα μαγγανίου στα δείγματα μαλλιών συσχετίστηκαν άμεσα με μειώσεις στην κλίμακα IQ, στην ταχύτατα επεξεργασία πληροφορίων και τη λειτουργική μνήμη.

Το μαγγάνιο γενικά εμπεριέχεται σε πολλά μεταλλικά στοιχεία συνδυαστικά με τον σίδηρο. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εξέλιξή του, αλλά η υπερέκθεση μπορεί να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα. Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή χάλυβα, κραμάτων, μπαταριών και λιπασμάτων και προστίθεται στην αμόλυβδη βενζίνη.

Όπως εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας και συγγραφέας της μελέτης Δρ Έριν Χέινς, αφορμή για την έρευνα ήταν η επαφή που είχε το 2013 με αξιωματούχους των σχολείων του Ανατολικού Λίβερπουλ που είχαν θορυβηθεί από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, συνδυαστικά με τις συγκεντρώσεις μαγγανίου στην περιοχή, που υπερέβαιναν τα όρια αναφοράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, για περισσότερο από μια δεκαετία.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ανατολικού Λίβερπουλ με έναν διαρκώς φθίνοντα αριθμό κατοίκων, έχει μόλις 7,3% αποφοίτους κολεγίου, ενώ το 19% των μαθητών φοιτούν σε δομές ειδικής εκπαίδευσης, έναντι του 13% που αφορά το σύνολο της Πολιτείας του Οχάιο.

«Φυσικά παίζουν ρόλο και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, αλλά συμβάλλουν και σημαντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες» στα αποτελέσματα της μελέτης, σχολιάζει Δρ Χέινς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτές είναι οι τροφές που επηρεάζουν την εξυπνάδα μας
Η προτίμηση στις trash ταινίες είναι δείγμα εξυπνάδας