Νέα απαγόρευση της κολύμβησης στις ακτές περιοχών της Περιφέρειας Αττικής

21-09-2017

Νέα απαγόρευση της κολύμβησης στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, προβλέπει κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Στη νέα εγκύκλιο, αυξάνει ο κατάλογος με τις περιοχές που απαγορεύεται η κολύμβηση.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.

Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση  σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης».

Σε ότι αφορά τις περιοχές που προστέθηκαν στη λίστα απαγόρευσης της κολύμβησης, αυτές είναι:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

ΠΕΙΡΑΙΑ

  1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας
  2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής«Βοτσαλάκια»

ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΛΙΜΟΥ:  Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ:  Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ:   Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

ΓΛΥΦΑΔΑΣ:  Σε όλες τις ακτές κολύμβησης

Ένας στους 5 ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και ένας στους 3 άνω των 85 ετών, στην Ελλάδα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας θα αυξηθεί δραματικά, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ ,η Eταιρεία Alzheimer Αθηνών παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 200.000 Έλληνες έχουν άνοια. Από την πλευρά του ο καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κ. Νικος Σκαρμέας  ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα  επιδημιολογικής μελέτης στη χώρα μας.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη. Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα “Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη”.