ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο τέσσερα νοσοκομεία διαθέτουν μηχανήματα PET CT για την ανίχνευση του καρκίνου

25-09-2017

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού χαρακτηρίζει τους Έλληνες Καρκινοπαθείς η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλοντας ότι μόνο τέσσερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας διαθέτουν τα απαραίτητα μηχανήματα PET CT για τη διενέργεια της ανίχνευσης του καρκίνου. Αποτέλεσμα να γίνονται μόνο 26-30 εξετάσεις  καθημερινά και άλλες 40 στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που με βάση τον αριθμό των καρκινοπαθών στη χώρα μας, θα έπρεπε να διενεργούνται 70.000, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι λόγοι αποκλεισμού καρκινοπαθών από τις εξετάσεις σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι οι εξής:

 Λίστες αναμονής στα Νοσοκομεία 1 ½ μήνας. Έρχεται η σειρά τους, όταν είναι αργά να αντιμετωπιστεί η Νόσος.
 Απόσταση από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να βρουν PET CT. Πολλά έξοδα και ταλαιπωρία.
 Εφαρμοζόμενες πολιτικές περιορισμού των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων. Σε χιλιάδες καρκινοπαθείς δεν εγκρίνεται η εξέταση PET CT.

Όσοι έχουν χρήματα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. όπου η εξέταση στοιχίζει 1.500 ευρώκαι μέσω ΕΟΠΥΥ, 400 ευρώ. Για την διενέργεια της εξέτασης χρειάζεται η χορήγηση στον ασθενή Ραδιοφάρμακου που η κάθε δόση κοστίζει 750 ευρώ. “Μονοπωλιακά, χορηγείται στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα από μία Εταιρεία”.

Με 10 εκατομμύρια ευρώ επένδυση θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες καρκινοπαθείς υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ αφού 1,5 εκατ. ευρώ στοιχίζουν τα PET CT και 2,5 εκατ .ευρώ η Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου.

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ακόμη τα εξής:

-Καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος Αν. Μακεδονίας και Θράκης κάνουν PET CT – SCAN στο Νοσοκομείο της Αδριανούπολης της Τουρκίας με κόστος 200 – 300 ευρώ. Το Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει τρία μηχανήματα PET CT και Μονάδα παραγωγής Ραδιοφαρμάκου. “Ένα Νοσοκομείο της Τουρκίας διαθέτει περισσότερες υποδομές για τους καρκινοπαθείς απ’ ότι διαθέτει όλο το ΕΣΥ της Ελλάδας”.

-Καρκινοπαθείς της Βορείου Ελλάδος κάνουν την εξέταση PET CΤ στο Νοσοκομείο Βάρνα της Βουλγαρίας με κόστος 200 – 300 ευρώ!!!

Η ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τον καρκίνο καταλήγει απευθύνοντας ερώτηματα προς το υπουργείο Υγείας για τις επενδύσεις κατά του καρκίνου, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά και για την τύχη των χρημάτων του αντικαρκινικού εράνου.