Υπουργείο Υγείας: Fake news τα όσα αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για τα μηχανήματα ανίχνευσης καρκίνου PET-CT

28-09-2017

Fake news και καταστροφολογία με σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας, ότι είναι, όσα αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, σχετικά με τα μηχανήματα ανίχνευσης του καρκίνου PET-CT POY που λειτουργούν στο ΕΣΥ και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των καρκινοπαθών της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αυτή τη στιγμή λειτουργούν PET-CT σε πέντε δημόσια νοσοκομεία και όχι σε τέσσερα. Συγκεκριμένα τέτοια μηχανήματα υπάρχουν στον Ευαγγελισμό, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στο Μεταξά, στο Θεαγένειο και στο Παπαγεωργίου. Επίσης στο επόμενο διάστημα εγκαθίστανται PET – CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο ΓΟΝΚ των Αγίων Αναργύρων από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Σύντομα μάλιστα αναφέρει το υπουργείο Υγείας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την αγορά και τοποθέτηση PET-CT και σε άλλα νοσοκομεία περιφερειών της χώρας.

Όσο αφορά στη λειτουργία των PET-CT και στην αναμονή για την εν λόγω εξέταση, στα δημόσια νοσοκομεία που λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που περιγράφεται στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. Η αναμονή για την εξέταση ανέρχεται στη μία εβδομάδα.

Αδιάβαστος πιάνεται ο κος Γιαννάκος αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το κόστος της εξέτασης. Η εξέταση PET-CT έχει ανακοστολογηθεί από τις 26/10/2016 (ΦΕΚ 4368/26.10.16, Τεύχος Β) και πλέον το κόστος της ιατρικής πράξης ανέρχεται στα 400 €, από 700 € που κόστιζε πριν, ενώ το κόστος του ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιείται ανέρχεται σήμερα στα 700 €, από 800 € που κόστιζε στο παρελθόν.  Για την πραγματοποίηση της εξέτασης σε ιδιωτικό κέντρο ο ασθενής επιβαρύνεται ΜΟΝΟ με τη συμμετοχή του (15%) στην ιατρική πράξη. Αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής που θα επιλέξει να πραγματοποιήσει την εξέταση σε ιδιωτικό κέντρο θα πληρώσει 60 €.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις για την πραγματοποίηση της εξέτασης, οι ασθενείς καταθέτουν το φάκελό τους στην αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ, όπου εξετάζεται κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά. Από το Γενάρη του 2017 έως σήμερα, από τα 450 αντίστοιχα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο ΚΕΣΥ, έχουν εγκριθεί τα 356.

Τέλος, όσο αφορά στην παραγωγή του ραδιοφαρμάκου, όπως έχει ανακοινωθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ  θα εγκατασταθούν δύο μίνι κυκλοτρόνια στο ΓΟΝΚ Αγίων Αναργύρων και στο Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, ενώ και σε αυτή την περίπτωση σύντομα θα ανακοινωθεί η εγκατάσταση και άλλων κυκλοτρονίων σε νοσοκομεία της χώρας.