Μία στις δύο αμβλώσεις παγκοσμίως δε γίνονται με ασφαλή τρόπο

29-09-2017

Σχεδόν μία στις δύο αμβλώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως δεν είναι ασφαλείς! Από τις 56 εκατομμύρια αμβλώσεις που υπολογίζεται ότι γίνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, περί τα 25 εκατομμύρια γίνονται με μη ασφαλή τρόπο σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ινστιτούτου Guttmacher. Το 97% από αυτές τις επεμβάσεις έγινε σε κράτη της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Σχεδόν οι μισές αμβλώσεις παγκοσμίως δεν γίνονται με ασφαλή τρόπο. Και αυτό προκαλεί κατάπληξη, διότι μια ασφαλής άμβλωση είναι απλή επέμβαση από επιστημονική άποψη», επισήμανε η Δρ. Μπέλα Γκανάτρα, της διεύθυνσης αναπαραγωγικής υγείας και έρευνας του ΠΟΥ. Σημειώνεται ότι περί το 88% των αμβλώσεων καταγράφεται σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η αντισύλληψη γενικά είναι ελλιπής.

Όπως είπε, «υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ιδιαίτερα περιοριστικών νόμων και των μη ασφαλών αμβλώσεων». Και σημείωσε: όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια χρειάζονται πρόσβαση στη μόρφωση σχετικά με τη σεξουαλική ζωή και την αποφυγή ανεπιθύμητων κυήσεων, αλλά και στην πρόσβαση σε ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες ώστε να προχωρούν σε αμβλώσεις αν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αρχές της Ουρουγουάης, του Νεπάλ και της Αιθιοπίας προσφέρουν τα τελευταία χρόνια πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις. Στην Ιρλανδία σχεδιάζεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο για τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου στη χώρα σχετικά με την άμβλωση, που είναι ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως.