Νέα εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων αποζημιώνει ΕΟΠΥΥ

29-09-2017

Μία νέα γονιδιακή εξέταση για την ανίχνευση  του  ιού  των  ανθρώπινων  κονδυλωμάτων , αποζημιώνεται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συνταγογράφηση  της εξέτασης HPV DNA για  ανίχνευση  του  ιού  των ανθρώπινων  κονδυλωμάτων  σε  τραχηλικό  επίχρισμα  ενδείκνυται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Προληπτικά, εφόσον το κρίνει ο γυναικολόγος, μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών με προσκόμιση κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου,
  2. Για  τη διάγνωση και την  αντιμετώπιση των  παθολογικών  δοκιμασιών κατά Παπανικολάου, η χρήση  της εξέτασης  HPV DNA παρέχεται επί  ASCUS, ASC –H και LGSIL κυτταρολογίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι:

 Η εξέταση δεν μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας.Κατ ́ εξαίρεση, στον προληπτικό έλεγχο και μόνο μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί στην 3ετία,

 Δεν χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών

 Επειδή πρόκειται για εξέταση με ιδιαιτερότητες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λήψης και μεταφοράς του υλικού που ορίζει η επιστημονική κοινότητα.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τα αιτήματα έγκρισης του φαρμάκου SYNAGIS για την εμβολιαστική περίοδο 2017 – 2018. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η αρχική  αίτηση υποβάλλεται  από  ιατρό  νεογνολόγο  ή  παιδίατρο  με συνημμένη την γνωμάτευση νεογνολόγου ή καρδιολόγου.

Αρχικά εγκρίνονται δύο ή τρεις  δόσεις (ανάλογα με το βάρος) ενώ για τις επόμενες δόσεις (με την προϋπόθεση ότι αφορούν την περίοδο χορήγησης του  φαρμάκου SYNAGIS)  όπως  και στην  περίπτωση  που  απαιτούνται  περισσότερα  φιαλίδια λόγω  αλλαγής  βάρους,  απαιτείται εκ  νέου  αίτημα έγκρισης προς την Επιτροπή.