Ανεξέλεγκτο το “Κύμα” Ιλαράς που σαρώνει τη χώρα

29-09-2017

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το «κύμα» ιλαράς που σαρώνει τη χώρα. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς με τον συνολικό αριθμό να πλησιάζει τα 200. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα ιλαράς ενώ  τα τελευταία 24ωρα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ένα βρέφος 8 μηνών που διαγνώστηκε με ιλαρά μετά από επιπλοκές που παρουσίασε στο αναπνευστικό του.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων ιλαράς το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».

Εκτός από την επιδημία της ιλαράς, η γρίπη-Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη -και τη χώρα μας. Το κύμα της γρίπης που σάρωσε το νότιο ημισφαίριο έχει σημάνει συναγερμό στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, καθώς η νόσος ακολουθεί συνήθως και στο βόρειο ημισφαίριο πορεία ανάλογή με εκείνη που του νότιου.

Μόνο στην Αυστραλία, ο απολογισμός της γρίπης-Αρμαγεδδωνα είναι δραματικός: Δηλώθηκαν 172.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Τα θύματα της γρίπης ήταν 72, μεταξύ των οποίων κι ένα 8χρονο παιδί.

Σημειώνεται ότι το στέλεχος της γρίπης που κυριάρχησε εφέτος στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου είναι το στέλεχος Α (Η3Ν2) με τους ηλικιωμένους (80 ετών και άνω) και τα παιδιά ηλικίας 5 – 9 ετών να αποτελούν εφέτος τις ομάδες – στόχους της εποχικής γρίπης.