Μπαργιώτας: Η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού δεν είναι αρκετή κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος

04-10-2017

«Η άρνηση εμβολιασμού παιδιών είναι έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο». Αυτό δήλωσε τόνισε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε ενημέρωση από μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και άλλους επιστήμονες για την επιδημική έξαρση της ιλαράς και την εμβολιαστική πολιτική στη χώρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η άρνηση εμβολιασμού με δεδομένη την συντριπτικότητα των στοιχείων υπέρ των εμβολιασμών είναι στην πράξη παραμέληση ανηλίκου και έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο των παιδιών που νοσούν. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι ως δικαίωμα στην ιατρική πράξη, καθώς μιλάμε για παιδιά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα και την ωριμότητα να το κρίνουν μόνα τους. Μιλάμε για ανήλικους, οι οποίοι υφίστανται τις αποφάσεις των γονέων τους, όπως τις υφίστανται, και σε άλλα θέματα που είναι λυμένα από χρόνια και έχουν να κάνουν με την πλημμελή επιμέλεια παιδιών».

Αναφερόμενος στη διεθνή πρακτική όσον αφορά την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού τόνισε ότι «Η Ιταλία έχει ψηφίσει νόμους που τείνουν να γίνουν αναγκαστικοί. Η Σλοβενία τους έχει κάνει αναγκαστικούς, επιδικάζοντας πρόστιμα στους γονείς που δεν τα έχουν εμβολιάσει. Ο Καναδάς που δεν τον λες και πολύ «καθυστερημένη» χώρα, έχει βάλει ως προϋπόθεση εγγραφής στα δημόσια σχολεία- σε πολλές περιοχές όχι σε όλες- τους εμβολιασμούς. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να μένουμε μόνο σε καμπάνιες ενημέρωσης. Επίσης, από μόνη της μια καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών θέλει εξαιρετικά μεγάλη προσοχή. Μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα, καθώς μιλάμε για ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι ενώ δεν είναι απαραίτητα ούτε αμόρφωτοι ούτε χαμηλού κοινωνικού επιπέδου, έχουν από καιρό προσχωρήσει σε μια αντισυστημική, μη ορθολογική, συνωμοσιολογική προσέγγιση των πραγμάτων. Δυστυχώς, πολλές φορές, καμπάνιες αυτού του είδους έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα».